Mindig van itthon leveles tészta a hűtőben, mert olyan sokrétűen felhasználható és tényleg néhány perc alatt elkészül belőle a vágyott édesség. Egy habos, gyümölcsös sütivel egyszerűen nem lehet betelni, én legalábbis nehezen tudok ellenállni neki. A leveles tészta ropogósságán túl szeretem, ha még valami más ropogós textúra is van egy sütiben, így mandulás lett a széle. A selymes krém és az édes, zamatos eper nagyon illett a pirult mandulás tésztához. A gyümölcsöt lehet variálni, szeder, málna, áfonya, ribizli, barack mind nagyon jól illik hozzá. Amennyire egyszerű az elkésztése, legalább annyira ízletes a végeredmény és még időspórolós is.
Epres mandulás fészek
Hozzávalók:
8 db-hoz
- 1 cs (270 gr) készre nyújtott leveles tészta
- 1 cs főzős vaníliás vagy tejszínes pudingpor
- 4 dl tej
- 2-4 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg mascarpone
lekenéshez:
- 1 tojássárgája
díszítéshez:
- kb 3 ek mandulapehely
- eper
- mentalevél
Elkészítése:
- A leveles tésztát kitekerjük, 8 egyenlő részre felvágjuk.
- A tészták közepére egy kisebb üvegpoharat teszünk, köré hajtjuk a tésztaszéleket, hogy kör alakot kapjunk.
- A fészkeket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojássárgájával, villával megszurkáljuk a közepét, széleit megszórjuk mandulapehellyel.
- 200°C-ra előmelegített sütőben kb 12-15 percig sütjük. (sütőfüggő, de ne süssük sötétre!)
- Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- A pudingot elkészítjük a tasakon lévő utasítás szerint, de csak 4 dl tejjel + 1 cs. vaníliás cukorral. (én előző nap készítettem el, így volt ideje kellően megdermedni)
- Átöntjük egy üveg tálkába, tetejét folpackkal lefedjük, hogy ne bőrösödjön, teljesen kihűtjük.
- Hozzákeverjük a mascarponét.
- Csillagcsöves habzsákból a kosárkák közepére nyomjuk a krémet.
- Tetejét friss eperrel vagy szamócával, mentalevéllel (elmaradhat) díszítjük.
Nagyon finom, könnyű, és mutatós édességet sütöttél, igazi nyári nyalánkság! A képek pedig ismét gyönyörűek!
VálaszTörlésNekem is van mindig itthon leveles tészta, gyorsan elkészül és soha nem csalódok benne.
Tegnap sütöttem egy gyümölcstortát, a Te vajas piskóta recepteddel. Nagyon finom lett, köszi szépen a receptedet! Jobb mint sima piskótával, jobb tartása van.
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és bevált. Megnéztem, nagyon guszta lett a torta. Egészségetekre!
Törlés