2024. június 2., vasárnap

Epres mandulás fészek

 










Mindig van itthon leveles tészta a hűtőben, mert olyan sokrétűen felhasználható és tényleg néhány perc alatt elkészül belőle a vágyott édesség. Egy habos, gyümölcsös sütivel egyszerűen nem lehet betelni, én legalábbis nehezen tudok ellenállni neki. A leveles tészta ropogósságán túl szeretem, ha még valami más ropogós textúra is van egy sütiben, így mandulás lett a széle. A selymes krém és az édes, zamatos eper nagyon illett a pirult mandulás tésztához. A gyümölcsöt lehet variálni, szeder, málna, áfonya, ribizli, barack mind nagyon jól illik hozzá. Amennyire egyszerű az elkésztése, legalább annyira ízletes a végeredmény és még időspórolós is.          


Epres mandulás fészek

Hozzávalók:

8 db-hoz
  • 1 cs (270 gr) készre nyújtott leveles tészta
  • 1 cs főzős vaníliás vagy tejszínes pudingpor
  • 4 dl tej
  • 2-4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
lekenéshez:
  • 1 tojássárgája
díszítéshez:
  • kb 3 ek mandulapehely
  • eper
  • mentalevél

Elkészítése:

  1. A leveles tésztát kitekerjük, 8 egyenlő részre felvágjuk.
  2. A tészták közepére egy kisebb üvegpoharat teszünk, köré hajtjuk a tésztaszéleket, hogy kör alakot kapjunk.
  3. A fészkeket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojássárgájával, villával megszurkáljuk a közepét, széleit megszórjuk mandulapehellyel.
  4. 200°C-ra előmelegített sütőben kb 12-15 percig sütjük. (sütőfüggő, de ne süssük sötétre!)
  5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  6. A pudingot elkészítjük a tasakon lévő utasítás szerint, de csak 4 dl tejjel + 1 cs. vaníliás cukorral. (én előző nap készítettem el, így volt ideje kellően megdermedni)
  7. Átöntjük egy üveg tálkába, tetejét folpackkal lefedjük, hogy ne bőrösödjön, teljesen kihűtjük.
  8. Hozzákeverjük a mascarponét.
  9. Csillagcsöves habzsákból a kosárkák közepére nyomjuk a krémet.
  10. Tetejét friss eperrel vagy szamócával, mentalevéllel (elmaradhat) díszítjük.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, könnyű, és mutatós édességet sütöttél, igazi nyári nyalánkság! A képek pedig ismét gyönyörűek!
    Nekem is van mindig itthon leveles tészta, gyorsan elkészül és soha nem csalódok benne.
    Tegnap sütöttem egy gyümölcstortát, a Te vajas piskóta recepteddel. Nagyon finom lett, köszi szépen a receptedet! Jobb mint sima piskótával, jobb tartása van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és bevált. Megnéztem, nagyon guszta lett a torta. Egészségetekre!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!