A gombarajongók, - mint én is - imádni fogják ezt a receptet, mely Gasztro Gengszter érdeme. Három féle gombából készül, ami már magában garantálja, hogy finom lesz. A gombákat először száraz serpenyőben kell lepirítani így teltebb, aromásabb íze lesz, mintha csak megfőznénk. A húsos szalonna és füstölt paprika remek füstös ízt, a zöldpaprika pedig enyhe csípősséget ad neki. Tegnap a piacon még sikerült elcsípnem az utolsó adag medvehagymát, így nálam az is került a nokedlibe. Egy remek, igazán tartalmas, húsmentes fogás, én az első kóstolásra a rajongója lettem, ezután már csak így fogom készíteni. Innen is köszönet a receptért!
Gombapörkölt medvehagymás-vajas nokedlivel
Hozzávalók:
gombapörkölt:
- 1 kg gomba (25 dkg laska, 75 dkg fehér és barna csiperke vegyesen)
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 3-4 g fokhagyma
- 1 hegyes (enyhén csípős) zöld paprika
- 1 nagy ek sűrített paradicsom
- 2 ek pirospaprika
- 1 tk füstölt paprika
- őrölt kömény
- só
- börs
- 2 ek kukoricakeményítő + kevés víz
medvehagymás-vajas nokedli:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 tk só
- kb 4 dl víz
- néhány levél friss medvehagyma
- darabka vaj
Elkészítése:
- A gombákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk (a laskát csak szálaira tépkedtem).
- Száraz serpenyőben több adagban - hogy ne párolódjon, hanem piruljon - lesütjük.
- Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a felkockázott szalonnát, pörcöt kiszedjük.
- A maradék zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, lepirítjuk.
- Rádobjuk a paprikákat, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel, hozzátesszük a lepirított gombát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük még annyi vízzel, hogy ellepje.
- Lefedve 20-25 percig főzzük.
- Közben elkészítjük a medvehagymás nokedlit: liszthez hozzáadjuk a sót, tojást, szár nélkül apróra vágott medvehagymát, vizet, összekeverjük.
- Lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, olvasztott vajon átforgatjuk.
- Az elkészült pörköltbe visszarakjuk a lepirított szalonnát - keveset félrerakhatunk a díszítéshez - és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük a szaftját.
- Tálalásnál egy tányérra tesszük a nokedlit, mellé a gombapörköltet, díszíthetjük kevés tejföllel, színes paprikával, pörccel.
- Ecetes fejes saláta jól illik hozzá.
Nagyon guszta és finom lehetett! Szeretem a gombát általában tejfölösen készítem ,de pár hete mohó voltam és most egy kicsit pihentetem a gombás ételt.
VálaszTörlésÍgy a többféle gombából tényleg nagyon finom volt, húsmentes napokra nálam sokszor van valamilyen gombás étel.
TörlésDe szépen megterítettél a gombapörkölttel! Nagyon finom lehet, a háromféle gombából. Én általában csak csiperkéből szoktam főzni, néha, ha kapok barna héjút, akkor abból. A szalonnától nagyon jó ízt kaphatott, legközelebb kipróbálom majd. Laskából még készítettem semmit, biztos az is finom.
VálaszTörlésEz tényleg egy tökéletes recept, legalábbis az én ízlésemnek nagyon megfelel. A laskát szoktam levesbe is használni vagy rántva is nagyon finom.
Törlés