2025. május 18., vasárnap

Gombapörkölt medvehagymás-vajas nokedlivel

 

















A gombarajongók, - mint én is - imádni fogják ezt a receptet, mely Gasztro Gengszter érdeme. Három féle gombából készül, ami már magában garantálja, hogy finom lesz. A gombákat először száraz serpenyőben kell lepirítani így teltebb, aromásabb íze lesz, mintha csak megfőznénk. A húsos szalonna és füstölt paprika remek füstös ízt, a zöldpaprika pedig enyhe csípősséget ad neki. Tegnap a piacon még sikerült elcsípnem az utolsó adag medvehagymát, így nálam az is került a nokedlibe. Egy remek, igazán tartalmas, húsmentes fogás, én az első kóstolásra a rajongója lettem, ezután már csak így fogom készíteni. Innen is köszönet a receptért!     


Gombapörkölt medvehagymás-vajas nokedlivel

Hozzávalók:

gombapörkölt:
  • 1 kg gomba (25 dkg laska, 75 dkg fehér és barna csiperke vegyesen)
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 g fokhagyma
  • 1 hegyes (enyhén csípős) zöld paprika
  • 1 nagy ek sűrített paradicsom
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk füstölt paprika
  • őrölt kömény
  • börs
  • 2 ek kukoricakeményítő + kevés víz
medvehagymás-vajas nokedli:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 tk só
  • kb 4 dl víz
  • néhány levél friss medvehagyma
  • darabka vaj

Elkészítése:

  1. A gombákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk (a laskát csak szálaira tépkedtem).
  2. Száraz serpenyőben több adagban - hogy ne párolódjon, hanem piruljon - lesütjük.
  3. Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a felkockázott szalonnát, pörcöt kiszedjük. 
  4. A maradék zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, lepirítjuk.
  5. Rádobjuk a paprikákat, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel, hozzátesszük a lepirított gombát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük még annyi vízzel, hogy ellepje.
  6. Lefedve 20-25 percig főzzük.
  7. Közben elkészítjük a medvehagymás nokedlit: liszthez hozzáadjuk a sót, tojást, szár nélkül apróra vágott medvehagymát, vizet, összekeverjük.
  8. Lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, olvasztott vajon átforgatjuk.
  9. Az elkészült pörköltbe visszarakjuk a lepirított szalonnát - keveset félrerakhatunk a díszítéshez - és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük a szaftját.
  10. Tálalásnál egy tányérra tesszük a nokedlit, mellé a gombapörköltet, díszíthetjük kevés tejföllel, színes paprikával, pörccel.
  11. Ecetes fejes saláta jól illik hozzá.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett! Szeretem a gombát általában tejfölösen készítem ,de pár hete mohó voltam és most egy kicsit pihentetem a gombás ételt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így a többféle gombából tényleg nagyon finom volt, húsmentes napokra nálam sokszor van valamilyen gombás étel.

      Törlés
  2. De szépen megterítettél a gombapörkölttel! Nagyon finom lehet, a háromféle gombából. Én általában csak csiperkéből szoktam főzni, néha, ha kapok barna héjút, akkor abból. A szalonnától nagyon jó ízt kaphatott, legközelebb kipróbálom majd. Laskából még készítettem semmit, biztos az is finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tényleg egy tökéletes recept, legalábbis az én ízlésemnek nagyon megfelel. A laskát szoktam levesbe is használni vagy rántva is nagyon finom.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!