2025. május 4., vasárnap

Anyák napi rózsa keksz

 














Anyák napja tiszteletére sütöttem ma ezeket a kis dekoratív kekszeket. Bár én erről a napról már csak megemlékezni tudok, de ha idén nem is, talán jövőre ötletet adhatok, hogy milyen sütit süssetek erre az alkalomra. A tészta receptjét valamikor régebben találtam még a neten és azóta is alapreceptként használom a sütipecsétes kekszekhez, nagyon jól bevált. Enyhén citrusos, vaníliás ízű, legközelebb lehet narancshéjat reszelek majd bele. Egy forró citromos teával vagy habos lattéval nagyon jó elropogtatni.      


Anyák napi rózsa keksz

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg átszitált porcukor
  • 13 dkg hideg vaj
  • 2 tojás
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 1 kk vanília aroma vagy 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, sót, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat, majd a többi hozzávalóval szintén gyorsan tésztát gyúrunk.
  2. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  3. A tésztát 2-3 darabra vágjuk, amelyikkel nem dolgozunk visszatesszük a hűtőbe.
  4. Enyhén lisztezett felületen kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, sütipecséttel megmintázzuk.
  5. Később minden tésztadarabbal ugyanígy járunk el. (Ha olyan formát használunk, mint ami nálam van a képen, akkor egy darabka tésztát lecsípünk, mindkét oldalát meglisztezzük, kicsit kinyújtjuk, rátesszük az enyhén meglisztezett formára, picit rá is nyomkodjuk, majd a forma széléig nyújtjuk a tésztát. A formát óvatosan levesszük, majd kör alakú kiszúróval keksz formára alakítjuk.)
  6. A kekszeket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
  7. Előmelegített sütőben 160-170°C-on kb 15-20 percig sütjük.(sütőfüggő, de gyakran nézzünk rá, nehogy megégjen, a tésztának szép világosnak kell maradnia, akkor jó, ha a széle enyhén barnulni kezd)
  8. A megsült kekszeket sütőrácsra téve kihűtjük.
  9. Felhasználásig fém dobozban tároljuk.

TIPP:

  • Az a tapasztalatom, hogy a sütipecsétes kekszeknél akkor marad meg szépen a minta, ha elég hideg a tészta. Mintázás után tepsivel együtt be szoktam rakni 1/2-1 órára a hűtőbe és csak azután teszem az előmelegített sütőbe.    




4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a kekszeid, és Anyukád biztos látja valahonnan.....
    Sajnos én is már 14 éve csak emlékezni tudok.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rózsa volt a kedvenc virága. Ezért is jutott eszembe ez a keksz. Sajnálom, hogy édesanyád is csillagként ragyog ...

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!