2025. június 23., hétfő

Málnakrémleves túrógombóccal és habcsókkal

 













Itt van végre a csodás nyár és vele együtt a hatalmas gyümölcs választék is. A nagy forróságban mindig jól esik egy hidegre hűtött nagy tányér gyümölcsleves. Szinte minden héten készül nálunk ez a családi kedvenc valamilyen formában, amíg tart a kánikula. Van amikor csak meggyből, van amikor vegyes gyümölcsökből. Ezekhez általában tejszínhabot és mandulapelyhet kínálok. Most egy csodás nyári gyümölcsből, a málnából készítettem varázslatos színű krémlevest, amit túrógombóccal és házi habcsókkal felturbózva tettem különlegesebbé. A habcsókot előző nap is elkészíthetjük, de a bolti is tökéletes. Sűrű, krémes, selymes, zamatos, citrusos ízvilágú. Télen is szeretjük a gyümölcsös leveseket, de akkor befőttből vagy konzervből készül és melegen fogyasztjuk.      

Málnakrémleves túrógombóccal és habcsókkal

Hozzávalók:

leves:

  • 50 dkg málna (fagyasztott is lehet)
  • 2 ek méz
  • 2-3 ek cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kk őrölt fahéj
  • csipet só
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl görög joghurt
  • 2 dl víz

túrógombóc:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás (szétválasztva)
  • 3 ek búzadara
  • 1 ek liszt
  • 2 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

habcsók:

  • 60 gramm tojásfehérje (kb 2 db M-es méretű tojásból)
  • 120 gramm cukor
  • pár csepp citromlé
  • 1-2 ek porcukor
  • ételfesték (opcionális)

Elkészítése:

  1. Először a túrógombócot készítjük el, mert legalább 1-2 órát állnia kell 
  2. A túrót tálba tesszük, villával áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, cukrokat, tojássárgáját, reszelt citromhéjat, csipet sót. Összedolgozzuk. Végül hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét. Hűtőben pihentetjük. 
  3. A leveshez a málnát lábasba tesszük, hozzáadjuk a mézet, cukrokat, fahéjat, citromlevet, csipet sót, felorraljuk a vízzel, kb 5-10 percig főzzük.
  4. Kicsit hűlni hagyjuk, szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne maradjanak benne.
  5. Visszaöntjük a lábasba, a tejszínt összekeverjük a joghurttal, hőkiegyenlítéssel a leveshez adva összemelegítjük.
  6. Hűtőben hidegre hűtjük.
  7. Túrógombóccal és habcsókkal tálaljuk
  8. Habcsók: cukrot és a tojásfehérjét egy fém tálba tesszük, vízgőz fölött, kézi habverővel állandóan kevergetve addig melegítjük, míg teljesen felolvad benne a cukor.
  9. Ezután maximum fokozaton, - a citromlevet és a porcukrot hozzáadva - addig keverjük tovább, míg kemény habot nem kapunk. (kb 8-10 perc)
  10. Tetszés szerint néhány csepp ételfestékkel meg is színezhetjük.  
  11. Csillagcsöves habzsákba tesszük, szilikonos sütőpapírra vagy lapra kinyomjuk.
  12. Légkeveréses sütőben 100°C-on kb 2 óra hosszat szárítjuk. (A sütő ne legyen nedves, mert megereszkedik a habcsók. Vigyázzunk, hogy kicsit se barnuljon meg! A sütési idő sütőnként eltérhet.)
  13. A habcsókokat  nyitott sütőajtó mellett hagyjuk teljesen kihűlni.
  14. Jól záródó fém dobozban néhány napig eláll.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!