Itt van végre a csodás nyár és vele együtt a hatalmas gyümölcs választék is. A nagy forróságban mindig jól esik egy hidegre hűtött nagy tányér gyümölcsleves. Szinte minden héten készül nálunk ez a családi kedvenc valamilyen formában, amíg tart a kánikula. Van amikor csak meggyből, van amikor vegyes gyümölcsökből. Ezekhez általában tejszínhabot és mandulapelyhet kínálok. Most egy csodás nyári gyümölcsből, a málnából készítettem varázslatos színű krémlevest, amit túrógombóccal és házi habcsókkal felturbózva tettem különlegesebbé. A habcsókot előző nap is elkészíthetjük, de a bolti is tökéletes. Sűrű, krémes, selymes, zamatos, citrusos ízvilágú. Télen is szeretjük a gyümölcsös leveseket, de akkor befőttből vagy konzervből készül és melegen fogyasztjuk.
Málnakrémleves túrógombóccal és habcsókkal
Hozzávalók:
leves:
- 50 dkg málna (fagyasztott is lehet)
- 2 ek méz
- 2-3 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve
- 1 kk őrölt fahéj
- csipet só
- 2 dl habtejszín
- 1 dl görög joghurt
- 2 dl víz
túrógombóc:
- 25 dkg túró
- 1 tojás (szétválasztva)
- 3 ek búzadara
- 1 ek liszt
- 2 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipet só
habcsók:
- 60 gramm tojásfehérje (kb 2 db M-es méretű tojásból)
- 120 gramm cukor
- pár csepp citromlé
- 1-2 ek porcukor
- ételfesték (opcionális)
Elkészítése:
- Először a túrógombócot készítjük el, mert legalább 1-2 órát állnia kell
- A túrót tálba tesszük, villával áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, cukrokat, tojássárgáját, reszelt citromhéjat, csipet sót. Összedolgozzuk. Végül hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét. Hűtőben pihentetjük.
- A leveshez a málnát lábasba tesszük, hozzáadjuk a mézet, cukrokat, fahéjat, citromlevet, csipet sót, felorraljuk a vízzel, kb 5-10 percig főzzük.
- Kicsit hűlni hagyjuk, szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne maradjanak benne.
- Visszaöntjük a lábasba, a tejszínt összekeverjük a joghurttal, hőkiegyenlítéssel a leveshez adva összemelegítjük.
- Hűtőben hidegre hűtjük.
- Túrógombóccal és habcsókkal tálaljuk
- Habcsók: cukrot és a tojásfehérjét egy fém tálba tesszük, vízgőz fölött, kézi habverővel állandóan kevergetve addig melegítjük, míg teljesen felolvad benne a cukor.
- Ezután maximum fokozaton, - a citromlevet és a porcukrot hozzáadva - addig keverjük tovább, míg kemény habot nem kapunk. (kb 8-10 perc)
- Tetszés szerint néhány csepp ételfestékkel meg is színezhetjük.
- Csillagcsöves habzsákba tesszük, szilikonos sütőpapírra vagy lapra kinyomjuk.
- Légkeveréses sütőben 100°C-on kb 2 óra hosszat szárítjuk. (A sütő ne legyen nedves, mert megereszkedik a habcsók. Vigyázzunk, hogy kicsit se barnuljon meg! A sütési idő sütőnként eltérhet.)
- A habcsókokat nyitott sütőajtó mellett hagyjuk teljesen kihűlni.
- Jól záródó fém dobozban néhány napig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!