2025. október 8., szerda

Sütőtökös tök gnocchi Alfredo szósszal

 










A terveimmel ellentétben kicsit hamarabb tértem vissza. Az életmódváltó program, amiben résztveszek még tart, de nem bírtam ellenállni ezeknek az édes kis őszi tök alakú gnocchik elkészítésének. Természetesen én nem ettem belőle, csak megkóstoltam egy falatot, hogy el tudjam mondani nektek,  nem csak szép, de nagyon finom. Az eredeti gnocchi puha, lágy tésztájú, de hogy formázni lehessen burgonya is és több liszt került a tésztájába. A szépségnek bizony mindig ára van. A szósz krémes, sajtos, kicsit pikáns, de ízében nagyon illik hozzá. Sajnos az elkészítése kicsit hosszadalmas, csak az álljon neki, akinek van elég ideje és türelme a formázáshoz. Cserébe viszont dekoratív és különleges étel, tökszezonban egyszer érdemes megpróbálkozni vele.      


Sütőtökös tök gnocchi Alfredo szósszal

2-3 főre

Hozzávalók:

tök gnocchi:

  • 15 dkg burgonya (nálam édesburgonya, szebb színe lesz a gnocchinak)
  • 15 dkg sült sütötők (nálam Hokkaido tökből)
  • kb 20-25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • gnocchi megforgatásához kevéske olvasztott vaj

Alfredo szósz:

  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
  • 2 dl habtejszín
  • 10-12 dkg reszelt parmezán
  • só (elhagyható, mert a parmezán is sós)
  • 1/2 tk fehérbors
továbbá:

  • friss zsályalevél
  • fenyőmag

Elkészítése:

  1. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük hűlni. 
  2. A sütőtököt sütőben puhára sütjük, kihűtjük, pürésítjük
  3. A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, langyosra hűtjük, összetörjük.
  4. Hozzáadjuk a tökpürét, sót, tojást, összekeverjük. 
  5. Hozzáadagoljuk a lisztet, amit villával belekeverünk a masszába, majd kézzel tésztává gyúrjuk.
  6. Ha nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet, puha, de formatartó tésztát kell kapnunk.
  7. A tésztából 2 cm átmérőjű rudakat gyúrunk, 2 cm-es darabokra vágjuk, golyókká formáljuk.
  8. Éles késsel (vagy fogpiszkálóval, madzaggal) kialakítjuk a tökformát, közepébe friss rozmaringlevelet (vagy tökmagot) szúrunk.
  9. Az elkészült tököcskéket enyhén sós vízben, - ami ellepi - kb 5 percig főzzük.
  10. Szűrővel kiszedjük, lecsepegtetjük.
  11. Serpenyőben darabka vajat olvasztunk, megforgatjuk rajta a gnocchikat, hogy szép fényesek legyenek.
  12. A visszamarad vajban friss zsályalevelet pirítunk.
  13. Tálaláskor a tányér aljára kanalazzuk a szószt, rátesszük a gnocchit, megszórjuk pirított fenyőmaggal, vajas zsályalevelekkel.      
  14. A szószhoz összeolvasztjuk a vajat az olívaolajjal, rádobjuk a zúzott fokhagymát, kicsit kevergetjük, ráöntjük a bort, hagyjuk belőle elpárologni az alkoholt.
  15. Hozzáöntjük a tejszínt, belerakjuk a fűszereket, pár percet hagyjuk rotyogni, hozzáadjuk a  parmezánt, sűrűsödésig főzzük.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!