2017. május 4., csütörtök

Sajtos muffin

















Nálam ritkán készül muffin, talán azért, mert nem szeretjük a tömör süteményeket. Ezt a receptet az FB-n láttam meg, ciklonként söpör most végig a sütős-főzős csoportokon, sorra készítik a háziasszonyok. Gondoltam teszek vele egy próbát, egyrészt mert ez egy sós változat, - nincs tele cukorral - másrészt pedig belül puha, foszlós tésztájú, kívül ropogós rágcsálnivaló, valamint látványosan csábító is. Kicsit változtattam rajta, a töltelékben lévő margarint én házi vajra cseréltem és picit sóztam is. Ez az alap változat, ha sósan készítjük, akkor krémsajttal, sonkával, szalámival, kolbásszal, újhagymával, füstölt sajttal is lehet tölteni. Édes változat esetén lekvárral vagy mogyorókrémmel tölteném, de akkor kevesebb sót és pici cukrot tennék még a tésztájába, a tetejét pedig szórócukorral hinteném meg. Langymelegen volt a legfinomabb, mikor a sajt még lágyan olvadozott benne. Tartalmas leves után kiváló második fogás, de vendégváróként is kínálhatjuk.      


Sajtos muffin
12 db

tészta:


  • 2 dl tej
  • 1 tasak (7gr) szárított élesztő
  • 1 tk porcukor
  • 47 dkg liszt
  • 1 tk só (nálam 1,5 tk)
  • 1 dl étolaj
  • 1 nagy tojás


töltelék:


  • 8 dkg puha margarin (nálam házi vaj)
  • 8 dkg reszelt félkemény sajt


tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag





Elkészítése:


  1. Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejben, tetejét meghintjük 1 ek liszttel, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy mélyebb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a tojást, olajat, felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk.
  3. Szép sima tésztává dagasztjuk, gombócot formálunk belőle, letakarva 15 percet pihentetjük.
  4. Közben elkészítjük a töltelék hozzávalóit: a vajat habosra kikeverjük, sajtot lereszeljük.
  5. A duplájára kelt tésztát lisztmentes felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük.
  6. Minden egyes gombócot 12x18 cm-es, téglalap formára nyújtunk.
  7. A felső részén kb a tészta feléig 6-7 bevágást ejtünk.
  8. Az alsó részére kenünk a kikevert vajból, megszórjuk kevés reszelt sajttal.
  9. Feltekerjük úgy, hogy a vágások vége a tészta aljára kerüljön.
  10. Picike csigát hajtunk belőle, minden egyes gombóccal így járunk el.
  11. A csigákat muffin forma mélyedéseibe helyezzük, letakarva 15 percet hagyjuk kelni.
  12. Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  13. 15 perc után enyhén felvert tojással lekenjük a muffinok tetejét, megszórjuk szezámmaggal.
  14. Betoljuk az előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt készre sütjük.








8 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon látványosak, szépre sütötted őket! Ahogy írod leves után főételként, de melegszendvics is kiváló fogás lehet :-)
    Muffinok nálunk is ritkán készülnek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon laktató, én a délutáni kávé mellé is eszegettem még belőle.

      Törlés
  2. Nagyon cuki formája van, de igaz, ezek csak frissen és melegen jók :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Frissen volt a legjobb, de másnap a maradékot betoltam a sütőbe, jól átmelegítettem és még úgy is nagyon finom volt.

      Törlés
  3. Ó, de jópofa! Én ezt nálad látom először, úgyhogy számomra újdonság. :D A formázása a cukros rúdéhoz hasonló, ahogy nézem, csak ezt muffintepsibe kell ültetni. Lehet, hogy én is megsütöm majd, köszi az ötletet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabikám, örülök, hogy tetszik, jó sütögetést, ha elkészíted!

      Törlés
  4. Nagyon tetszik mutatós és finom sütemény! Az a fajta amit legszívesebben egyből elkészítenék, csak ezek a különlegesen formált sütik nálam nem mindig sikerülnek sajnos:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi, köszönöm! Bátorítanálak, hogy nyugodtan próbáld ki, egyszerűbb a formázása, mint az ember elsőre gondolná.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!