Ezt az ételt évekkel ezelőtt egy barátnőmnél kóstoltam először. Emlékszem, hogy már a bejáratnál éreztem a konyhában terjengő fantasztikus illatfelhőt, ami a fokhagyma, a kakukkfű és a mustár összeházasításából jött létre. Mikor pedig elénk rakta az ételt, látványnak sem volt utolsó. Az ízeiről nem is beszélve. Valóságos ízkavalkád.
Elkészítési idő: 75 perc
Baconos-juhtúrós rakott pulyka kakukkfüves burgonyatallérokkal
Hozzávalók:
- 50-60 dkg pulykamell
- 10 dkg bacon szalonna
- 15 dkg juhtúró
- 1 nagy pohár tejföl
- 10 dkg trappista sajt
- 2 dkg vaj
- grillfűszer
- 5-6 burgonya
krumplik megkenéséhez:
- 2 ek mustár
- 4 ek olaj
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- kakukkfű
Elkészítése:
- A pulykamell szeleteket enyhén kiklopfoljuk és meghintjük a grillfűszerrel. Sót nem használunk, mert a bacon és a juhtúró is sós. Kicsit állni hagyjuk.
- Addig egy serpenyőben kiolvasztjuk a bacon szalonnát, a pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsiradékhoz hozzádobjuk a vajat és a pulykaszeleteket hirtelen átsütjük rajta.
- A juhtúrót simára keverjük a tejföllel. Mikor a húsok kisültek egy sort lerakunk egy kisebb jénai tál aljára, rászórjuk a bacon felét, majd rásimítjuk a juhtúrós-tejfölös massza és végül a reszelt sajt felét. Ezt még egyszer megismételjük.
- A jénaira rátesszük a tetejét vagy fóliával letakarjuk és kb 45 percig közepes hőfokon sütjük, majd a fóliát vagy a tetejét levéve még 15-20 percig hagyjuk a sütőben, míg a sajt szépen megsül a tetején.
- A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral, a nyers krumplikat kb ujjnyi vastagra felkarikázzuk, sorban lerakosgatjuk, megsózzuk és a mustáros-olajos-fokhagymás-kakukkfüves kencével egyenként megkenegetjük őket. Forró sütőbe tolva megsütjük.
- Tálalásnál a burgonyakarikákat a hús köré rendezzük.
gondolom csirkemellből is fini lehet, most éppen az van itthon :)
VálaszTörlésSzia Eszter!
VálaszTörlésJó ötlet, ha kipróbálod írd meg majd a tapasztalataidat.
Küldtem Neked valamit! :)
VálaszTörléshttp://palocprovence.blogspot.com/2010/01/7-titok-ami-nem-is-titok.html
Szeretem a rakott dolgokat:))!!
VálaszTörlésA krumpli mustárral, még nem próbáltam,de jó ötlet:))