Bár egy igen egyszerű, de mégis nagyon ízletes, tipikusan magyar édesség a mákos guba. Régen azért készítették, mert azt tartották, hogy a sok apró mákszem szerencsét és pénzt hoz az új esztendőben. Mint nagyon sok családnál, nálunk is terítékre kerül így az ünnepek táján. Hogy ne legyen mindig a megszokott, hagyományos változat, az utóbbi években mindig eltérő módon készítem. Van amikor meggyel bolondítom meg, van amikor csak egy finom vaníliapudingot főzök hozzá, vagy aszalt szilva-kompóttal tálalom. Idén ez a finom krémsajtos-mézes-narancsos változat lesz majd a karácsonyi asztalon.
Elkészítési idő: 45 perc
Mascarponés mákos guba kandírozott naranccsal
Hozzávalók:
- 6 kifli
- 1/2 liter tej
- 1 vaníliáscukor
- 2 ek méz
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg mák
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
- 5 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítése:
- A vaj felét felolvasztjuk. A kifliket karikára vágjuk, tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, átforgatjuk és néhány percre a sütőbe rakjuk.
- Közben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és a mézzel, a darált mákhoz hozzáreszeljük a citrom és a narancs héját, összeforgatjuk a porcukorral.
- A megszikkadt kiflikarikákat egy mélyebb tálba szedjük, a meleg tejet ráöntjük úgy, hogy a kifliket mindenhol érje, letakarva kicsit állni hagyjuk, míg az összes tejet magába nem szívta.
- Meghintjük a cukros mákkal, óvatosan összeforgatjuk, tűzálló tálba rakjuk.
- A tetejére rámorzsoljuk a maradék vajat, 10 percre forró sütőbe toljuk, így belül szaftos, kívül ropogós lesz.
- Kivesszük, a mascarponét kanállal rápötyögtetjük és még néhány percre visszatoljuk, hogy a mascarpone kicsit megolvadjon.
- A sütőből kivéve rászórjuk a kandírozott narancshéjat, azon melegében tálaljuk.
Wow Nea, ez nagyon durván jól hangzik és néz ki! Szuper recept! :)
VálaszTörlésZseniális! A mák és a narancs együtt fantasztikus, amit csak megkoronázhatott a mascarpone... Ezt elmentettetem! :)
VálaszTörlés