2013. február 12., kedd

Vaníliás rántott tejbegríz szívek, fűszeres-vörösboros meggymártással







A gyerek (és felnőtt) kori kedvencemet varázsoltam ünnepivé a közelgő Valentin-nap kedvéért. 
Ki ne emlékezne a menzás, jó folyós, olykor igencsak csomós tejbegrízre. Bár nekem kimondottan ízlettek benne a csomók, ma már inkább "betét" nélkül készítem. Hígan, fahéjjal és vajjal szeretem. Minden napszakban meg tudnám enni. Ez a rántott változat is nagyon finom, aki már kicsit unja a sima tejbegrízt, próbálja ki. Bármilyen lekvárral, gyümölccsel, csokiöntettel kínálható, de csak sima fahéjas porcukorral megszórva is biztosan ízleni fog. Én most, hogy kicsit ünnepibbé tegyem egy fűszeres meggymártást készítettem mellé. Nagyon szerettük.  

Elkészítés: 30 perc
Pihentetés: 1-2 óra

Vaníliás rántott tejbegríz szívek, fűszeres-vörösboros meggymártással 

Hozzávalók:

tejbegríz:

  • 1 l tej
  • kb 10 ek búzadara
  • 1 ek nádcukor
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • csipet só

panír:

  • 2 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • liszt
  • zsemlemorzsa

meggymártás:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 dl vörösbor
  • 1 ek nádcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 szegfűszeg
  • pár csepp citromlé
  • csipet só
  • 1 tk keményítő


Elkészítése:

  1.  A tejet feltesszük  forrni a kétféle cukorral és a csipet sóval, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát.
  2. Sűrűre  főzzük, majd folpack fóliával kibélelt formába öntjük kb 1 cm vastagon, hagyjuk kihűlni.
  3. A mártáshoz a meggyet levével és a vörösborral együtt feltesszük főni, hozzáadjuk a nádcukrot, szegfűszeget, fahéjat, csipet sót.
  4. Közben a keményítőt kevés vízzel elkeverjük és a felforrt meggymártáshoz adjuk, addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. 
  5. Kevés citromlével pikánsabbá tehetjük az ízét.
  6. A kihűlt tejbegrízt kiborítjuk, szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk.
  7. A tojást felverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. 
  8. A tejbegríz szíveket lisztbe, felvert édes tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk.
  9. Bő, forró olajban pirosra sütjük, melegen tálaljuk a forró meggymártással.   






8 megjegyzés:

  1. Drága Nagymamám készített mindig ilyet. Ő panírozta is, én csak simán sütöm ki. De így is. úgy is nagyon finom. :-))

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó ötlet! Ez a kisfiamnak nagyon ízlene, mert tejbegríz rajongó. Szerintem ki kell próbálnom valamikor...
    Azt pedig már tudod, hogy mennyire szeretem a színes, hangulatos, vidám képeidet!! :)

    VálaszTörlés
  3. De csodás! A képek annyira szépek. Hasonló, mint az én tejbegrízgaluskám. Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  4. Még soha nem ettem ilyesmit, így muszáj lesz kipróbálnom! Csodaszép fotók! :)

    VálaszTörlés
  5. Számomra teljesen új az ötlet, örülök, hogy rátaláltam. Nagyobbik, már étkező unokámnak elkészítem, játékfigurásan. Remek a blog, felnézek máskor is, gratulálok.

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon guszta! Elrakom, egyszer sort kerítek rá.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta! Szeretem a tejbegrízt, de ilyen formában még nem kóstoltam pedig finom lehet. Nagyon szép a fotód, imádom a lila színt látom Te is!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!