Elkészítési idő: 90 perc
Lecsós tarja tepsiben
Hozzávalók:
1-2 személyre
- 2 szelet sertéstarja
- 5 dkg füstölt szalonna
- 3 paradicsom
- 2 TV paprika
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- flekken vagy magyaros fűszerkeverék
- pirospaprika
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
- A sertéstarját enyhén kiklopfoljuk, az inas részeket éles késsel átvágjuk, hogy a hús süléskor ne ugorjon össze.
- A szalonnát zsírjára olvasztjuk, a pörcöket kiszedjük. A hússzeleteket meghintjük a fűszerkeverékkel, enyhén sózzuk, (vigyázat, a fűszerkeverék is sós) borsozzuk, paprikázzuk, mindkét oldalát elősütjük.
- Tepsi aljára öntjük a megmaradt szalonnazsírt, beletesszük a hússzeleteket, a szalonnapörcöt, ráhalmozzuk a felkarikázott paprikát, hagymát és a negyedekbe vágott paradicsomot, rányomjuk a fokhagymát.
- Aláöntünk kb 1,5 dl vizet, fóliával letakarva forró sütőbe tesszük, kb 3/4 -1 órát pároljuk.
- Ha a hús megpuhult, a fóliát levesszük, sütőbe visszatolva mindkét oldalát szép pirosra sütjük, közben a keletkezett lét is elpárologtatjuk alóla.
- Köretnek frissen főtt rizst vagy tarhonyát kínálunk.
Jaj, de jól néz ki - én ezt már reggelire is meg tudnám enni. :))) Nagyon szeretjük, gyakran elkészítem, csak én cseréptálban szoktam sütni, valami mennyei. :P (egyszer talán képet is tudok készíteni róla :))
VálaszTörlésImádom a piros fokhagymanyomódat Nea - annyira jó "kellékeid" vannak. :) ...és a "beköszönő" epres fotód is nagyon szép (és aktuális).
További szép hétvégét kívánok Neked és családodnak!
A cseréptálat én is nagyon szeretem, olyan omlós lesz benne minden. Jó, hogy említed, már olyan régen vettem elő, ideje lesz készíteni benne valamit. A piros fokhagymanyomó még Anyukám egyik (utolsó) ajándéka, nagy becsben is tartom. Én is kívánok kellemes pihenést nektek!
TörlésKomolyan mondom, akinek tele van a hasa, még az is enne ebből a tepsiből. Annyira guszta, hogy csak na! A fotóid annyira visszaadják a lényeget...., nem is igaz mennyire!
VálaszTörlésKriszti,én nálad vagyok mindig úgy, hogy olyan szívesen leemelném a képről az ételt, bármelyiket. Köszi a kedves szavakat, próbálok fejlődni.
TörlésIstenien néz ki, biztosan nagyon fincsi volt! :) Nekem ettől már csak a krumplival sütött verzió tetszene jobban! :)
VálaszTörlésSzoktam sütni krumplival is,- van fenn a blogon egy olyan recept - nem is tudom melyik a finomabb. De mindkettő nagyon laktató, az biztos.
TörlésA sütési hőfok fontos lenne.
VálaszTörlésForró sütő, 180-200°C.
TörlésNagyon guszta!Holnap én is lecsósszeletett fogok készíteni!Van nekem is Római tálam még soha nem probáltam ki!Állítólag vízbe kell ásztatni mielőtt használjuk?
VálaszTörlésIgen,használat előtt 1/2-1 óra hosszára vízbe kell áztatni, hideg sütőbe kell betenni, majd bekapcsolni a hőfokot, különben megrepedhet az edény.
Törlés