2013. június 17., hétfő

Padlizsános csigák - Blogkóstoló 9.










Rubin Gabi hirdette meg a Blogkóstoló 9. fordulóját, melyre jelentkeztem én is. Nekem a sorsolást követően a játékban LUJZA blogja (Timi a konyhában) jutott, tőle kellett receptet választanom. Lujzának sok finom sütis receptje van, így majdnem biztos voltam benne, hogy süteményt fogok készíteni. Három recept nagyon gondolkodóba ejtett, az egyik a Sajttorta forró meggyes szósszal, a másik a Citromos máktorta és a harmadik a Milliomos szelet volt. De aztán a blogot tovább nézve ráakadtam a Padlizsános csigák-ra, ami annyira megtetszett, hogy a sütik helyett végül ezt választottam, mivel nagyon nagy kedvencem a padlizsán, és a csípős ízeknek is nagy rajongója vagyok. Picit eltértem az eredeti leírástól, mert nem raktam a töltelékbe friss rozmaringot, úgy éreztem, hogy a nagyon karakteres, erőteljes  íze elnyomná a padlizsán lágyságát, így én néhány levél friss bazsalikommal helyettesítettem. (A  receptbe az eredeti verziót írtam be) A chili imádatom miatt a kisült csigácskák tetejére én még friss chilit is karikáztam és megszórtam chili szállal is. Mindent egybevetve nagyon finomra sikerült, reményeim szerint többször el fogom készíteni a közeljövőben, hisz most tele a piac padlizsánnal. A torták közül biztosan megsütöm majd valamelyiket, mindhárom nagyon finomnak ígérkezik. Köszönöm a receptet Lujzának, én ezzel jelentkezem a Blogkóstoló 9. játékra.  

Elkészítési idő: 45 perc


Padlizsános csigák

Hozzávalók:

15-16 darabhoz

  • 1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
  • 1 kisebb padlizsán
  • 2 húsosabb paradicsom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • chili pehely
  • 1 kisebb ágacska rozmaring levelei
  • 1 cs petrezselyemzöld finomra vágva
  • 5 dkg reszelt félkemény sajt (pl. gouda, edámi, trappista)
  • só 

tetejére:

  • 3-5 dkg reszelt félkemény sajt (pl. gouda, edámi, trappista)


Elkészítése:

  1. A  vöröshagymát finomra aprítjuk, a meghámozott padlizsánt kis kockákra vágjuk.
  2. A paradicsomokat az alján keresztben bevágjuk, néhány másodpercre forrásban lévő, majd hideg vízbe tesszük, héját lehúzzuk, kis kockákra vágjuk.
  3. A rozmaring és a petrezselyem leveleit finomra aprítjuk. 
  4. Egy serpenyőben az olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a padlizsánt és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a chili pehellyel. 
  5. Addig sütjük, míg a padlizsán teljesen megpuhul és nem marad lé alatta. 
  6. A zöld fűszereket csak a végén adjuk hozzá, egy kevés petrezselyemzöldet félreteszünk a tálaláshoz. 
  7. A padlizsános ragut hűlni hagyjuk.
  8. Egy közepes méretű gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt 180°C fokra előmelegítjük.
  9. Lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk a leveles tésztát. 5 dkg reszelt sajtot egyenletesen elosztunk a felületén úgy, hogy körben a szélein 1 cm-t szabadon hagyunk. 
  10. Erre kerül a már langyos padlizsánragu.
  11. Szorosan feltekerjük, majd 1,5 cm vastagon felszeleteljük. 
  12. Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk a csigákat, tetejükre szórjuk a maradék reszelt sajtot.
  13. Kb 20-25 perc alatt világosra sütjük, frissen, petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. 






6 megjegyzés:

  1. Hát ez istenien hangzik:) Kipróbálós, szerintem finom lenne kelt tésztával is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, erre én is gondoltam. Biztos ízlene úgy is.

      Törlés
  2. Gyönyörűek lettek! Örülök, hogy találtál kedvedre valót a blogomon, ahol sajnos még!!! nem túl gazdag a választék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lujza!

      Én találtam ám sok mindent nálad, amit szívesen kipróbálnék még. Nagyon jó receptjeid vannak, idővel meg bővül még a választék. Bekukkantok majd többször hozzád. :))

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!