Elkészítési idő: 90 perc
Nehéz sós teasütemény
Hozzávalók:
tészta:
- 48 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojássárgája
- 130 ml tejszín
- 2 dkg só
a lekenéshez:
- 2 tojásfehérje
szóráshoz:
- szezámmag
- mák
- egész kömény
- reszelt sajt
Elkészítése:
- A lisztbe belekeverjük a sót és a felkockázott hideg vajat elmorzsoljuk benne.
- A többi hozzávalóval, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, nem kell kidolgozni, amint összeáll már jó is.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy tálcára áttéve fél órára a fagyasztóba tesszük.
- A megfagyott tésztát kivesszük, megvárjuk, míg annyira felenged, hogy fel tudjuk vágni.
- Egy éles késsel egyenlő nagyságú kockákra vágjuk, - de különféle kiszúrókkal is kiszúrhatjuk - megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével és csíkonként megszórjuk a különböző magvakkal.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és még fagyosan betesszük a süteményeket a 200°C-ra előmelegített sütőbe, kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd 1 órát állni hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.
- Másnapra még finomabbak lesznek.
Nea! most én csurgatom a nyálam, de biztos vagyok benne, hogy pár nap kérdése és máris fogyasztjuk. Férjem ugyanis a kávéjához mindíg rágcsál valamit. Én viszint kifejezetten csakis a sós sütiket szeretem. Vittem a receptet. Köszönöm.
VálaszTörlésViki, szerintem szeretni fogjátok. Nálunk pillanatok alatt elillant egy nagy tálnyi.
TörlésAnnyira csinosak, szépek és kívánni valóak ezek a sütik, Mi is szeretjük az ilyen sós "rágcsákat". :P
VálaszTörlésTudom, tudom, már többször leírtam, de imádom a fotóidat is. :) Amikor kellemes hangulatot szeretnék magamnak és van egy pici időm, mindig jövök hozzád képeket nézegetni, mert olyan szép színesek - jó kis vidéki, nyugodt hangulatot teremtenek számomra. :)
Gabika, aranyos vagy, köszönöm! Örülök, hogy jó hangulatba hoznak a képek, én a tiéddel vagyok mindig így. Néha nekem is jó volna elfelejteni az itteni nyüzsgős, zajos életet.
TörlésNagyon mutatósak. Most iszom a reggeli capuccinómat, jöhetne hozzá egy pár darab!
VálaszTörlésÉn a Farkas Vilmos félét szoktam készíteni, az is ehhez hasonló és nagyon szeretjük:
Óóóó, igen, a capuccino, az nagy kedvencem nekem is. Én is néztem Vilmos receptjét, legközelebb azt a változatot is kipróbálom. Nálunk ez a süti most már slágerlistás.
TörlésÉva blogján találtam rád, igazán nagyon örvendek, sok finom recept, meg a fotóid ♥♥♥!
VálaszTörlésKedves Emerencia!
TörlésÖrülök, hogy rátaláltál a blogomra. Remélem találsz kedvedre való recepteket, érdekességeket. Kellemes időtöltést nálam, gyere máskor is!
Isteni!!!!! A képek, a süti mind, mind!!!! Én is imádom... :o)))
VálaszTörlésNagyon guszta így a különböző magvakkal. Szeretem én is a sós rágcsálnivalókat, de ebből sem lehet annyira kis mennyiségben sütni az a baj vele, férjuram nem szereti nagyon a sósakat. Lehet hogy egy családi ünnepre majd megsütöm mert nekem nagyon tetszik a recept Krisztinél is csodáltam!
VálaszTörlésÉn is láttam azt hiszem annak idején Illéskrisznél, s az fogott meg, hogy olyan kis tömzsi szabályosak:) Még nem próbáltam ki, de sorra kerítem:) Nagyon szépek ismét a fotóid:)
VálaszTörlésGyönyörű kis kockák, nagyon finom lehet! :) A sós sütikkel mi is így vagyunk, sokszor kapósabbak, mint az édességek! :)
VálaszTörlésOlyan kis cuki falatkák:)Mi is nagyon szeretjük a különféle magvakkal szórt sósakat:)
VálaszTörlésSzép, szabályos kis kockák! Hasonló a receptem, azt hiszem húsvétkor sütöttem meg, finomak!
VálaszTörlésSzépek, és mutatósak, meg kell sütnöm! :)
VálaszTörlés