2014. december 18., csütörtök

Narancsos márványkalács













A narancs és a csokoládé az egyik kedvenc ízkombinációm, mert valóban nagyon jól kiegészítik egymást. Átható narancsillat és hihetetlenül puha, omlós, szaftos állagú tészta jellemzi ezt a régimódi süteményt. A két különböző, egymástól elütő színű, márványos mintázatú édesség ötlete a XIX. századi Németországból származik, amely aztán a német bevándorlók által jutott el Amerikába. Igazából sok újdonság nincs a receptben, egy egyszerű kevert sütemény, amelyben a minőségi csokoládé teltséget, az alkohol pedig lágyságot kölcsönöz a textúrájának. Karácsony reggelére ajánlom egy forró habos kakaó kíséretében, de azt hiszem nem is kell különösebb ünnepi alkalom az elkészítéséhez, mert szürke hétköznapokon is az íz, az illat és a látvány mindjárt jobb kedvre képes deríteni az embert.


Narancsos márványkalács

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 17,5 dkg vaj vagy margarin
  • 17,5 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 közepes tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 ek narancslé
  • 10 dkg olvasztott minőségi étcsokoládé
  • 1-2 ek rum vagy narancslikőr
  • csipet só

Elkészítése:

  1. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, puha vajat, cukrokat, tojásokat, narancshéjat és narancslevet, rumot, csipet sót és robotgéppel a tésztát simára keverjük.
  2. A massza felét egy kivajazott, kilisztezett kisebb sütőforma aljába öntjük, majd rácsorgatjuk az időközben megolvasztott csokoládé felét.
  3. Rákanalazzuk a maradék tésztát, majd arra az olvasztott csokoládé másik felét.
  4. Hegyes késsel örvényeket rajzolunk a keverékbe
  5. Előmelegített 160°C-os sütőben kb 50-60 percig sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Tűpróba!
  6. A megsült kalácsot 15 percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra téve hűtsük ki teljesen. 
  7. Tetszés szerint bevonhatjuk a tetejét csokoládéval is, de porcukorral megszórva is finom.





Inspiráció: Blikk Nők magazin







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!