Baghrir, avagy az ezerlyukú palacsinta egy észak-afrikai különlegesség. Könnyű, puha, búzadara alapú palacsinta. Rendkívül népszerű Marokkóban, Algériában és Tunéziában. Reggelire fogyasztják vagy késő délután. A különlegessége abban rejlik, hogy csak az egyik oldalát kell megsütni, a másik oldalán pedig szivacsos állagú, apró lyukacskák keletkeznek. A recept egyszerű és a kelesztési időt leszámítva gyorsan elkészíthető, mivel a hozzávalókat turmixgépben kell összeturmixolni, ez nagyban megkönnyíti a vele való munkát. Ízlésünknek megfelelően süthetjük hagyományos vagy kisebb, tenyérnyi méretűre is. Melegen, olvasztott vajas mézzel fogyasztva a legfinomabb. Egy bögre forró tea vagy egy jó kávé elengedhetetlen hozzá.
Baghrir - marokkói palacsinta
Hozzávalók:
kb 10-12 db közepes méretű palacsintához
1 csésze = 2,5 dl
- 1 csésze meleg tej
- 1/2 csésze meleg víz
- 1 csésze búzadara
- 1/2 csésze liszt
- 2 tojássárgája
- 1,5 tk szárított élesztő
- 1 csapott tk sütőpor
- 3 ek cukor
- 1/4 tk só
Elkészítése:
- A tejet és a vizet egy edénybe öntjük, megmelegítjük. (nem forraljuk!)
- A tejes-vizes keveréket beleöntjük a turmixgép poharába és a többi hozzávalóval - kivéve a sütőport és az élesztőt - 5 percig turmixoljuk, míg jó habos nem lesz. Állítólag ez a jó baghrir sikerének a titka.
- Ekkor beleszórjuk a sütőport és az élesztőt és újból összeturmixoljuk. (ha esetleg túl sűrű lenne adjunk még hozzá folyadékot, olyan állagúnak kell lennie, mint a mi palacsintatésztánknak)
- A masszát egy nagy és mély tálba öntjük, tetejét lefedjük és meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük.
- Egy tapadásmentes serpenyőt megmelegítünk, a serpenyő közepére öntünk egy kis merőkanálnyit a masszából, kis lángon sütjük, szinte azonnal megjelennek a buborékok és lyukak a palacsinta felületén. Addig kell sütni, míg már nem látunk a massza felületén nyers tészta részeket.
- A palacsintát nem kell megfordítani, csak az egyik oldalát sütjük, zsiradék sem kell alá, nem fog leragadni.
- A kész palacsintákat melegen ne rakjuk egymásra, mert összeragadnak, várjuk meg, míg kicsit kihűlnek.
- Tálalhatjuk vajjal összeolvasztott mézzel, juharsziruppal, nutellával vagy lekvárral is.
Hát ez csuda mókásan hangzik és igazán guszta is :D Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésJaj de érdekes! Nagyon guszta, főleg az erdei gyümölcsökkel :-)
VálaszTörlésKülönleges és nagyon guszta, viszem én is a receptet, kipróbálós lesz! :)
VálaszTörlésNagyon érdekes! Sosem hallottam még róla... Jó lesz megjegyezni. :o)
VálaszTörlés