Ázós-fázós időben gyakran főzök krémleveseket, mert gyors, változatos, melengető és tápláló éhségűzők. Szinte bármilyen zöldségféléből készíthetjük, még az olyan egyszerű hétköznapi hozzávalóból is, mint a burgonya. A krémleveseknél különösen fontos az ízek összhangja, mivel csak egy-két féle alapanyagból készülnek, így a levest a levesbetéttel koronázhatjuk meg igazán. Nálam ma egy borecetes, tormás céklasaláta került kipróbálásra, egyedi ízélményt nyújtva. Aki idegenkedik a különlegesebb ízpárosításoktól, az süssön rá bacont vagy reszeljen rá füstölt sajtot, de sonkagombóccal, kolbász chipsszel vagy ropogós levesgyönggyel is nagyon finom.
Tejszínes burgonyakrémleves tormás céklasalátával
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 1 vöröshagyma
- 1 ek vaj
- 1 babérlevél
- 1,2 l víz (vagy zöldségalaplé)
- 2 dl habtejszín
- csipet őrölt fehér bors
- csipet só
- csipet szerecsendió (opcionális)
céklasaláta:
- 10 dkg cékla
- 5 dkg friss reszelt torma
- 1 tk ecet
- 1 tk borecet
- 1 tk cukor
- só
Elkészítése:
- A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, fűszereket és jól átpirítjuk rajta az apróra felkockázott burgonyát.
- Felöntjük a vízzel, lassú tűzön puhára főzzük, időnként megkeverjük.
- Ha elkészült kidobjuk belőle a babérlevelet, botmixerrel pürésítjük.
- Tűzre visszatéve hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk.
- A megmosott céklát és a friss tormát meghámozzuk.
- A céklát vékony szeletekre vágjuk.
- Egy kisebb edénybe vizet teszünk, hozzáöntjük az ecetet és a céklát addig főzzük benne, míg megpuhul.
- Ha elkészült leszűrjük, vékonyan felcsíkozzuk és hozzákeverjük a frissen reszelt tormát.
- Borecettel, sóval és cukorral ízesítjük, néhány percet állni hagyjuk.
- Tálalásnál a tejszínes burgonyakrémlevesre halmozzuk a lecsepegtetett céklasalátát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!