Ismét egy ünnep, mely Amerikából indult és világszerte ünneplik a szerelmesek. Van, aki tartja, van, aki nem, de egy kis figyelmesség az ünnep ellenére is jól esik a szeretteinknek. Én csak jelképesen szoktam megemlékezni róla, sütök-főzök valamit, ami beleillik a nap hangulatába. Még tavaly vásároltam ezt a kis szívecske formát, hogy milyen jól lesz majd meglepni a vendégeimet az ebéd után szervírozott kávénál. Aztán valahogy az egész elfelejtődött. A napokban akadt a kezembe újra a forma, így most legalább volt alkalmam kipróbálni. Csészére, bögrére lehet akasztani a vele készített kekszet. Maga a keksz egyszerű omlós vagy linzertészta, amibe most illatos narancshéj is került. Dobozba téve sokáig eláll, így minden nap tehetünk a kávéscsészénk szélére egy szívecskét, vidámabban fog indulni a napunk tőle.
Csészekeksz
Hozzávalók:
kb 65-70 db kekszhez
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 nagy tojás sárgája
- csipet só
- 1 bio narancs reszelt héja
Elkészítése:
- A hideg vajat és a zsírt gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, belekeverjük a sót és a cukrokat, majd a többi hozzávalóval omlós tésztát gyúrunk.
- Cipót formázunk belőle, folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
- Lisztezett felületen kb 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és a kiszúró formával kiszúrjuk a kekszeket.
- Sütőpapíros tepsibe tesszük, előmelegített 180C-os sütőben kb 10 perc alatt szép világosra sütjük.
- A tepsiben hagyjuk kicsit kihűlni, mert meleg állapotában törékeny a keksz.
- A megsült kekszet kávés, teás csészére akasztjuk, úgy kínáljuk.
Nagyon szépek, és milyen hangulatos a csésze szélén tálalva, kínálva! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, még ma is raktam a kávéscsészémre belőle.
TörlésNagyon szép azzal a csodás virággal! Jól elfelejtettem én is kaptam ajándékba ehhez hasonló formát és még nem próbáltam ki. Na itt az ideje:-))
VálaszTörlésÉva, már megérte felrakni a receptet, olyan kedves ötlet akár vendégeknek, de a magunk számára is. Már alig van pár db belőle, mert magában is esszük egy kis lekvárral.
TörlésBeautiful idea and pictures!
VálaszTörlésGreetings from Bulgaria! :)
Thank you Marija!
TörlésGlad to have you here!
De érdekes a szív szaggatód :-) Bár mi nem szoktuk tartani, és a lányomék sem, de szép gesztus, és szép sütik lettek :-)
VálaszTörlésÉn úgy érzem, hogy ez az ünnep valahogy nem honosodott meg nálunk, de azért minden évben igyekszem megemlékezni róla.
TörlésJaj, de jó kis tavaszi hangulat van már nálad! Ide érzem a jácint illatát! Hű, nagyon tetszik!
VálaszTörlésKrisztikém én már nagyon várom a tavaszt és a jácint az egyik kedvenc virágom. :)
TörlésCsodás színek, csodás fotók... és azok a pöttyök! :o)
VálaszTörlésNekem is van 2 jácintom, olyan kellemes illat lengi be az egész lakást tőlük. De hogy rátérjek a kis kekszekre is, imádom a linzer jellegű sütiket/kekszeket!!