2017. június 4., vasárnap

Bodza szirup

Évek óta készítek bodzás üdítőt, már amikor nem késem le a bodza virágzását ill. amikor sikerül pormentes, tiszta helyen bodzabokrot találnom. Eddig mindig a jól bevált bodza szörpöt gyártottam liter számra, de idén eszembe jutott, hogy valamikor régen egy kedves kollégámtól kaptam én egy bodza szirup receptet, ami hosszabb ideig eláll, így még akár télen is visszaidézhetjük vele a nyár zamatát. Nosza, gyorsan előkerestem és idén felkészülten vártam, hogy virágba boruljon a kiszemelt bokor, amikor teljes pompájában tündökölt, kis kosárkával a kezemben begyűjtöttem a bódítóan illatozó tenyérnyi hófehér virágernyőket róla, amivel nagyon óvatosan kell bánni, hisz a finom virágpora adja az itóka jellegzetes aromáját. Már csak a cukorszirupot kellett megfőzni, belerakni a bodzavirágokat, citromot, tartósítót és lefedve néhány napot türelmesen várni, hogy elkészüljön az egyik legkellemesebb nyári frissítő. A kész bodza szirupot ajánlatos hideg, hűvös helyen tartani felhasználásig. Buborékos ásványvízzel hígítva, jégkockával, bio citrom,- vagy narancsszeletekkel, citromfűvel díszítve kínáljuk.

Bodza szirup

Hozzávalók:

 • 20-30 db tenyérnyi nyílott bodzavirág
 • 3 liter víz
 • 3 kg cukor
 • 2 doboz (26 gr-os) citrompótló vagy 5-10 gramm citromsav (ízlés szerint) 
 • 5 gramm (!) borkősav
 • 3 kezeletlen héjú citrom

Elkészítése:

 1. Első lépésként tiszta, pormentes helyről beszerezzük a bodza virágokat, vigyázzunk, hogy a rajta lévő finom virágport szedés közben ne rázzuk le róla. 
 2. A virágokat nézzük át egyesével, hogy ne legyenek bogarasak és vágjuk minél rövidebbre a szárukat, inkább csak a virágernyő maradjon meg. 
 3. Egy nagy lábasba öntjük a vizet és a cukrot, tűzre téve felforraljuk, szirupot főzünk belőle.
 4. Mikor langyosra hűlt hozzáadjuk a citrompótlót vagy a citromsavat, belekeverjük a borkősavat is.
 5. A virágernyőket és a felkarikázott citromokat belerakjuk a szirupba, lefedve, hűtőben 3-5 napig érleljük, időnként megkevergetjük.
 6. A bodza szirupot finom szűrön átszűrjük, csírátlanított tiszta üvegekbe töltjük.
 7. Buborékos ásványvízzel hígítva, jégkockával kínáljuk.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!