Azt hiszem, hogy ennél egyszerűbb epres nyári desszertet keresve sem lehetne találni, ráadásul nagyon gyorsan elkészül. 10 perces mutatvány, aztán már kanalazhatjuk is. A lágy tejszín, a ropogós habcsók és az édes eper triumvirátusa teljes összhangban van az angliai Eton Collage híres desszertjében. Én a habcsókokat már előző nap megsütöttem, de a bolti változat is megfelelő, ha nincs kedvünk a nyári forróságban habcsókot sütögetni. Ha gyerekek nem fogyasztják, akkor valamilyen illatos likőrrel is megbolondíthatjuk. Ne hagyjátok ki, eperszezonban legalább egyszer ki kell próbálni, mert nagyon finom!
Eton mess
Hozzávalók:
4-6 személyre
eton mess:
- 50-60 dkg eper
- 3-5 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dl habtejszín
- 10 dkg habcsók
házi habcsók:
- 3 nagy tojásfehérje
- 20 dkg átszitált porcukor
- 1/2 tk frissen facsart citromlé (vagy 1/2 tk ecet)
- 1/2 tk kukoricakeményítő
- csipet só
desszert díszítéséhez:
- eper
- citromfű
Elkészítése:
- Az epret megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk.
- Megszórjuk a cukorral, kicsit állni hagyjuk.
- A tejszínhabot felverjük. (nem kell teljesen keményre)
- A felvert tejszínhabba belemorzsoljuk a habcsókot, hozzáadjuk az epret, óvatosan összeforgatjuk, vagy a habcsókos tejszínt az eperrel váltakozva üveg poharakba vagy kehelybe lerétegezzük.
- Azonnal tálaljuk!
Habcsók elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 100-120°C-ra.
- A tojásfehérjéket csipet sóval félkemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, mindig megvárva, míg a hab teljesen felveszi azt.
- Ezután a robotgép legnagyobb fokozatán 5 percig verjük a habot, míg az szép fényes és kemény nem lesz.
- Ekkor hozzáadjuk a keményítőt és a citromlevet is, további 1-2 percig keverjük.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kanállal halmokat rakunk belőle vagy csillagcsöves nyomózsákba téve nyomunk halmokat.
- Kb 50-60 perc alatt készre sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, nyitott ajtó mellett hagyjuk kihűlni a habcsókokat, ez idő alatt kicsit meg is szikkadnak.
- Ha a habcsókok kihűltek, légmentesen záródó dobozban 1 hétig elállnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!