2017. november 27., hétfő

Hógombóc

















Ez a süti nagyon hasonlít a közismert hólabdára vagy kozák sapkára, de mégsem ugyanaz. Ez is kétféle piskótából készül, kókuszba van forgatva, de a sima főzött vajas krém helyett rumos gesztenyekrémmel van megtöltve és körbekenve. Nem is gondoltam, hogy a gesztenye és a kókusz íze ilyen remekül passzol egymáshoz, de még a családtagok is elismerően nyilatkoztak róla. Biztosan már mindenki tervezgeti az ünnepi aprósüti kínálatot és aki szokott hólabdát sütni karácsonyra, annak érdemes kipróbálni ezt a változatot, mert szerintem sokkal finomabb. Most kapott egy kis ünnepi  díszítést is. A csokimázat és a díszítést nézzétek el nekem, egy kisebb konyhai sérülésem miatt nem lett a legszebb, de ez semmit nem változtat a süti finomságosságán. A recept és az elnevezés egy volt kolléganőmtől származik, itt is köszönet neki érte.   


Hógombóc


Hozzávalók:
38-40 db-hoz


sima piskóta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 4 ek víz
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

kakaós piskóta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 11 dkg liszt
  • 2 dkg keserű kakaópor
  • 4 ek víz
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

krém:

  • 4 dl tej
  • 5 ek liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 dl rum

hempergetéshez:

  • 20 dkg kókuszreszelék

tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek olaj
  • színes szórócukor (elmaradhat)

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük habnak, a tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, az átszitált lisztet, összeforgatjuk, majd óvatos beleforgatjuk a habot is.
  3. A kakaós piskótát ugyanígy készítjük, de belekeverünk 1 evőkanál átszitált kakaóport.
  4. A piskótákat külön-külön sütőpapíros tepsibe tesszük, kb. 25 perc alatt megsütjük. (tűpróba!)  Az első 10-15 percben ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a tészta! Ha később nagyon barnulna a teteje fedjük le egy fehér papírral.
  5. Rácson hagyjuk kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a krémet: 4 dl tejből és 5 evőkanál lisztből sűrű krémet főzünk, kihűtjük.
  7. A gesztenyemasszát áttörjük, hozzáadjuk a rumot, puha vajat, cukrokat, jól kikeverjük.
  8. A gesztenyés krémet összekeverjük a főzött krémmel, jól kihabosítjuk.
  9. A piskótákat pogácsaszaggatóval (nálam 3,5 cm-es) egyforma darabszámra kiszaggatjuk, egy sárga és egy barna korongot a krémmel összeragasztunk, az oldalát is körbekenjük a krémmel, majd kókuszreszelékben megforgatjuk.
  10. Tetejére a csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, megkenjük vele a sütemény tetejét, színes szórócukorral díszíthetjük







3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták ezek a hólabdát, szépen kidíszítetted őket, és persze nagyon finomak is lehetnek. A tálalás pedig igen hangulatos :-)

    VálaszTörlés
  2. Csodás ez a kép, a sütidről már nem is beszélve mert az biztosan nagyon finom! Olyan sokszor láttam már hasonló sütit talán a kozák sapka verzióját de még nem készítettem és sajnos nem is volt szerencsém kóstolni sem !

    VálaszTörlés
  3. Imádom a hólabdát! Csodásak a fotóid! Azt hiszem el fogom készíteni ezt a sütit... lehet, hogy az ünnepekre. Bár a krémnél nekem kicsit sok az a vaj mennyiség, de már ki is találtam hozzá a gesztenyekrémet kevesebb vajjal. (A férjem nem szereti az erős vaj ízt a krémekben.:))

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!