2018. március 21., szerda

"Tavaszi kert" hummusz



















Hummusz, avagy csicseriborsókrém, a közel-keleti konyha legismertebb és egyben legrégebbi étele. Szuper egészséges, diétás, finom és villámgyorsan elkészül. Számtalan módon ízesíthető, jól variálható kence, de a tahini a lelke, azt semmiképp sem szabad kihagyni belőle. Alább adok tippet, a tahini házi változatához, ráadásul jóval olcsóbb is, mint a bolti. Én most a klasszikus arab hummuszt készítettem, de sok mindennel dúsítható még: curry, kurkuma, pirospaprika, petrezselyem, koriander, különböző zöldfűszerek, avokádó, kaliforniai vagy kápia paprika, sült fokhagyma, chili, cayenne bors. Az ízét el tudjuk vinni akár céklás, sütőtökös, édesburgonyás irányba is. Szóval csak a képzeletünk és az ízlésünk szab határt ennek a remek kencének az elkészítéséhez. Tápláló, nagyon jó fehérje és rost forrás, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek is ajánlott. Mivel kint most is szállingózik a hó, ezzel az étellel próbáltam ma a konyhámba csalogatni a tavaszt, hátha hamarabb megérkezik. 


"Tavaszi kert" hummusz

Hozzávalók:


  • 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 1-2 g fokhagyma
  • 2-3 ek tahini (szezámpaszta)
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1/2-1 ek citromlé (ízlés szerint)
  • 0,5-1 dl olívaolaj

tavaszi kerthez:


  • zsenge sárgarépa
  • hónapos retek
  • mini sárga színű paprika
  • párolt brokkoli

Elkészítése:

  1. A csicseriborsót leszűrjük, de a levét felfogjuk, folyó vízzel szűrőben átmossuk, lecsepegtetjük.
  2. Késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, tahinit, sót, római köményt, citromlevet, keveset a csicseriborsó felfogott levéből és olívaolajat.
  3. Az egészet összezúzzuk, krémesre kikeverjük.
  4. Az állagán a felöntőlé vagy olívaolaj hozzáadásával javíthatunk, az ízén pedig fűszerekkel és citromlével lehet finomítani. 
  5. Ne hígítsuk el, sűrű, főzelék állagúnak kell lennie! 
  6. A hummuszt egy kisebb edénykébe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, kanál hátával "barázdákat" húzunk bele és "beültetjük" a tavaszi zöldségekkel.

TIPP:
ehhez a recepthez elegendő mennyiség

Ha nincs otthon tahini pasztánk készíthetünk házilag is: 100 gramm szezámmagot száraz teflon serpenyőben, rázogatva halvány zsemle színűre pirítunk. (ne égessük meg, mert akkor keserű lesz!) Ha kihűlt, késes robotgépbe tesszük, először csak szárazon porrá őröljük, majd néhány evőkanál olívaolajat hozzáadva krémesre dolgozzuk.

Ha nagyobb mennyiséget készítünk, amit nem használunk el azonnal, akkor lezárt üvegbe téve, hűtőben kb 1 hónapig eláll.








1 megjegyzés:

  1. De szépen kitavaszodott már nálad :-) Nagyon hangulatos képeket készítettél róla!
    Biztos finom, én még nem ettem ilyet. Gondolom pirítósra, szendvicsekre kenve lehet fogyasztani....

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!