2018. március 21., szerda

"Tavaszi kert" hummusz



















Hummusz, avagy csicseriborsókrém, a közel-keleti konyha legismertebb és egyben legrégebbi étele. Szuper egészséges, diétás, finom és villámgyorsan elkészül. Számtalan módon ízesíthető, jól variálható kence, de a tahini a lelke, azt semmiképp sem szabad kihagyni belőle. Alább adok tippet, a tahini házi változatához, ráadásul jóval jóval olcsóbb is, mint a bolti. Én most a klasszikus arab hummuszt készítettem, de sok mindennel dúsítható még: curry, kurkuma, pirospaprika, petrezselyem, koriander, különböző zöldfűszerek, avokádó, kaliforniai vagy kápia paprika, sült fokhagyma, chili, cayenne bors. Az ízét el tudjuk vinni akár céklás, sütőtökös, édesburgonyás irányba is. Szóval csak a képzeletünk és az ízlésünk szab határt ennek a remek kencének az elkészítéséhez. Tápláló, remek fehérje és rost forrás, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek is ajánlott. Mivel kint most is szállingózik a hó, ezzel az étellel próbáltam ma a konyhámba csalogatni a tavaszt, hátha hamarabb megérkezik. 


"Tavaszi kert" hummusz

Hozzávalók:

  • 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 1-2 g fokhagyma
  • 2-3 ek tahini (szezámpaszta)
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 ek citromlé
  • 0,5-1 dl olívaolaj

tavaszi kerthez:

  • zsenge sárgarépa
  • hónapos retek
  • mini sárga színű paprika
  • párolt brokkoli

Elkészítése:

  1. A csicseriborsót leszűrjük, de a levét felfogjuk, folyó vízzel szűrőben átmossuk, lecsepegtetjük.
  2. Késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, tahinit, sót, római köményt, citromlevet, keveset a csicseriborsó felfogott levéből és olívaolajat.
  3. Az egészet összezúzzuk, krémesre kikeverjük.
  4. Az állagán a felöntőlé vagy olívaolaj hozzáadásával javíthatunk, az ízén pedig fűszerekkel és citromlével lehet finomítani. 
  5. Ne hígítsuk el, sűrű, főzelék állagúnak kell lennie! 
  6. A hummuszt egy kisebb edénykébe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, kanál hátával "barázdákat" húzunk bele és "beültetjük" a tavaszi zöldségekkel.

TIPP:

ehhez a recepthez elegendő mennyiség

Ha nincs otthon tahini pasztánk készíthetünk házilag is: 100 gramm szezámmagot száraz teflon serpenyőben, rázogatva halvány zsemle színűre pirítunk. (ne égessük meg, mert akkor keserű lesz!) Ha kihűlt, késes robotgépbe tesszük, először csak szárazon porrá őröljük, majd 2-3 evőkanál olívaolajat hozzáadva krémesre dolgozzuk.

Ha nagyobb mennyiséget készítünk, amit nem használunk el azonnal, akkor lezárt üvegbe téve, hűtőben kb 1 hónapig eláll.








1 megjegyzés:

  1. De szépen kitavaszodott már nálad :-) Nagyon hangulatos képeket készítettél róla!
    Biztos finom, én még nem ettem ilyet. Gondolom pirítósra, szendvicsekre kenve lehet fogyasztani....

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!