Klasszikus és közkedvelt desszert, amire a külföldiek általában értetlenül néznek, de a hazaiak rajonganak érte. Már a szó hallatán is, hogy túrógombóc, megjelenik az ember lelki szemei előtt egy nagy tál gőzölgő, illatos, omlós, remegős csoda. Igazán rosszat még nem ettem belőle, de javarészt csak "átlagos" jelzővel tudnám illetni az éttermi kínálatot. Mert az "igazi" túrógombóc az habkönnyű, légies, éterien könnyed, szinte elolvad az ember szájában. Bazsalikom konyhája FB oldalán találtam ma ezt a receptet, ami megfelel minden kritériumnak. Ez a túrógombóc pont olyan, mint amit elvárnánk tőle, hogy legyen. Picit változtattam csak az elkészítésén, mert eredetileg a tojás egészben volt beletéve, de a felvert fehérje még inkább lazított, könnyített az állagán. Nagyon jók az arányai, inkább a túró, mint sem a búzadara dominál benne. Ami igazán "De Lux" ennél a receptnél, hogy nem zsemlemorzsába, hanem édes kekszes, diógrillázsos keverékbe van forgatva, a hozzá kínált mézes tejföl pedig már csak "hab a tortán", illetve a gombóc alatt. Eredetileg a receptben megadott mandulás grillázzsal készült volna, de mivel nekem csak dió volt itthon, így azt használtam hozzá. Igazán különleges, finom desszert, érdemes egyszer meglepni vele a családot. Előző este is összeállítható, másnap csak ki kell főzni és már tálalhatjuk is.
Habkönnyű túrógombóc mézes tejföllel és diógrillázzsal
Hozzávalók:
kb 15 db gombóchoz
- 50 dkg (rögös) túró
- 6 ek búzadara (nem csapott, de nem is púpos, kb 8 dkg)
- 3 ek porcukor
- 1-2 cs vaníliás cukor (nálam házilag készített, vaníliarúddal ízesített porcukor)
- 2 tojás (szétválasztva)
- kevés reszelt citromhéj (opcionális, elmaradhat)
- csipet só
diógrillázs:
- 5 ek kristálycukor
- 1 marék (kb 5 dkg) dió
mézes tejföl:
- 1 nagy doboz (sűrű) tejföl
- 2-3 tk méz
kekszmorzsa:
- édes keksz (nálam győri) - kb 1/2 csomag
Elkészítése:
- A túrót tálba tesszük, villával áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, cukrokat, tojások sárgáját, (citromhéjat) csipet sót, majd hozzáforgatjuk 2 részletben a felvert tojásfehérjéket is, az első felét alaposabban, hogy fellazuljon a massza, majd a második felét óvatosabban.
- Összekeverjük, lefóliázva legalább 2-3 óra hosszára - de legjobb, ha 1 éjszakára - a hűtőbe tesszük.
- Ezalatt elkészítjük a mézes tejfölt, kekszmorzsát és a diógrillázst.
- A mézes tejfölhöz összekeverjük a mézet a tejföllel.
- A kekszmorzsához késes robotgépben apró morzsásra daráljuk a kekszet. (vagy zacskóba téve, nyújtófával apró darabosra törjük)
- A grillázshoz kissé megvagdaljuk a diót.
- Egy tapadásmentes edényben vagy serpenyőben - mindenféle zsiradék vagy víz hozzáadása nélkül - alacsony lángon felolvasztjuk a kristálycukrot.
- Mikor felolvadt, kanál segítségével belekeverjük a diót, jól átkeverjük, hogy a máz bevonja a diódarabokat.
- Egy - előzőleg szilikonos sütőpapírral kibélelt - tepsire öntjük a grillázst, egyenletesen elkenjük, majd hagyjuk megszilárdulni, teljesen kihűlni. (Óvatosan dolgozzunk, mert a grillázs nagyon forró, égési sérülést okozhat!)
- Ha kihűlt, késes robotgépben vagy mozsárban porrá őröljük. (hagyhatunk nagyobb darabokat is a díszítéshez)
- A diógrillázst és a kekszmorzsát összekeverjük.
- A túrót - vizes kézzel - mandarin méretű gombócokká formáljuk, enyhén sós, gyöngyöző vízben pontosan 6 percig főzzük, félidőben egyszer óvatosan megkeverjük.
- Kiszedjük, megforgatjuk a grillázsos kekszmorzsában.
- Tálalásnál a tányér aljára teszünk a mézes tejfölből, ráhelyezünk néhány túrógombócot, megszórjuk egy kis grillázzsal, megdíszítjük a nagyobbra hagyott darabokkal, a grillázsból a tejfölre is szórhatunk.
- Frissen, melegen, remegősen fogyasztjuk!
TIPP:
Végezzünk próbafőzést 1 gombóccal, ha tökéletes az állaga - nem esik szét, nem kemény stb... - akkor főzzük ki a többit is.
Egyszerre ne tegyünk túl sok gombócot a főzővízbe, mert főzés közben még megdagadnak.
A túrógombóc csak frissen az igazi, állásában kissé megkeményedik. Ha nem főzzük ki egyszerre, akkor a massza 1-2 napig hűtőben eláll, így másnap ismét frissen tálalhatjuk.
Egyszerre ne tegyünk túl sok gombócot a főzővízbe, mert főzés közben még megdagadnak.
A túrógombóc csak frissen az igazi, állásában kissé megkeményedik. Ha nem főzzük ki egyszerre, akkor a massza 1-2 napig hűtőben eláll, így másnap ismét frissen tálalhatjuk.
Ebből elfogadnék most egy tányérkával :-)
VálaszTörlésSzívesen küldenék is, de még melegében befaltuk.
VálaszTörlés