2018. július 16., hétfő

Habkönnyű burgonyás pogácsa maradék krumplipüréből



















Maradékmentő akció jegyében készült ez a finom, omlós pogácsa. Semmit nem dobok ki, amit nem muszáj. A tegnapi főétel köretéből maradt egy kis krumplipüré, ami hidegen vagy másnap már nem igazán jó. Van, amikor burgonyakrokettet készítek, de régen volt már pogácsa is, így inkább az készült ma belőle. Puhaságának titka a zsír, ami lehet bármilyen állati eredetű, (kacsa, liba, sertés) mindegyikkel finom. Tartalmas levesek - bab, palóc, gulyás - után egyszerű, laktató második fogás. Ha nem faljuk fel mindet még melegében, akkor jól fagyasztható. Vihetjük vendégségbe vagy hosszú utazásokra is. Nem a leggyorsabban elkészülő pogácsa a hosszabb kelesztési idők miatt, de egyszerű, pihe-puha, ízletes sós rágcsálnivaló.   


Habkönnyű burgonyás pogácsa maradék krumplipüréből

Hozzávalók:
nekem 55 db pogácsám lett
4 cm-es kiszúróval

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg maradék krumplipüré (vagy áttört főtt krumpli, kihűtve) 
  • 10 dkg zsír (nem margarin!)
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 csapott ek só

kovász:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő

tetejére:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

  1. Langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Közben egy nagyobb tálba tesszük a krumplipürét, zsírt és a tojást, fakanállal jó habosra kikeverjük.
  3. Hozzáöntjük a sóval elkevert lisztet, kovászt és a tejfölt.
  4. Alaposan összegyúrjuk, ha nagyon ragacsos lenne a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá. (inkább kicsit lágyabb legyen a tészta, mint kemény) 
  5. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, hajtogatjuk.
  6. A hajtogatást még kétszer, 30 perces időközönként megismételjük.
  7. A tésztát vastagabbra kinyújtjuk, berácsozzuk, kiszaggatjuk, leeső részeket átgyúrjuk, azokat is kiszaggatjuk.
  8. A pogácsákat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket felvert tojássárgájával lekenjük.
  9. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt (sütőfüggő!) megsütjük.
TIPP:

A tetejére sütés előtt szórhatunk magvakat vagy sajtot is.





   

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, és egészen hogy biztos finomak is, hisz látszik rajtuk :) Én is észre vettem már, hogy a zsír jót tesz a pogácsáknak, jobb lesz tőle az állaguk, és tovább maradnak puhák...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyerekkoromban a nagymamám szinte mindent házi zsírral sütött, hol volt még akkor a margarin? Sokkal jobb ízűek voltak tőle akár az édes, akár a sós sütik. Felejthetetlen a lekváros buktájának az íze, nekem sosem lesz olyan, mint az övé volt.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!