2019. november 24., vasárnap

Stollen csúcsok
















Ki ne ismerné a németek stollenjét? Hagyományosan karácsonyra készül és már jó előre megsüthető, becsomagolva hetekig eláll. Ez itt egy nem túl munkás, mini változata a drezdai kalácsnak, bár marcipán nincs benne, de bővelkedik aszalványokban és a túrótól jó puha marad. Mézeskalácsos porcukorral meghintve valóban a karácsony íze köszön vissza minden falatban. A receptet innen kölcsönöztem. A süti jól záródó fémdobozban hetekig eláll, sőt az állás jót is tesz neki, kellően össze tudnak érni az ízei. 

Stollen csúcsok

Hozzávalók:
kb 50 db-hoz

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 2 csapott tk sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 7,5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 12,5 dkg túró
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg mazsola (+ kevés langyos tej és 2 tk rumaroma az áztatáshoz)
  • 10 dkg kandírozott citromhéj (nálam citrom és narancshéj volt vegyesen)
  • 10 dkg darált mogyoró
  • csipet só

tetejére:

  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A sütőtepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
  3. A mazsolát rumos tejbe áztatjuk.
  4. A kandírozott citromhéjat apróra vágjuk.
  5. Az átszitált liszthez adjuk a sütőport és a csipet sót.
  6. A kandírozott citromhéj és a mazsola kivételével a többi hozzávalóval sima tésztát keverünk ki konyhai robotéppel, először alacsony, majd magasabb fokozaton.
  7. Óvatosan hozzáforgatjuk a citromhéjat és a lecsepegtetett mazsolát.
  8. Két teáskanál segítségével dió nagyságú halmokat helyezünk a tepsire, - én kézzel próbáltam csúcsosra formálni a tésztát, ha már egyszer "csúcs" a neve - sütőbe tolva kb 15-20 perc alatt (sütőfüggő!) megsütjük.
  9. Közben megolvasztjuk a vajat, a porcukrot összekeverjük a mézeskalács fűszerkeverékkel.
  10. Miután a süti megsült, megforgatjuk az olvasztott vajban, megszórjuk a cukros-fűszeres keverékkel.




3 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak lehetnek, ahogy olvastam a hozzávalókat! És már kellemes karácsonyi illat járhatta át a konyhádat 😊
    Aranyosak az őzikéid! 😊

    VálaszTörlés
  2. Lehet fura kérdés, de neked összeállt a tésztája? Én ma este sütöttem meg, ezekkel a mrnnyiségekkel, és kellett bele még egy kis 'folyadék', mert túl száraz volt, nem állt össze. Lehet a túró volt száraz, nem tudom. Amúgy isteni,biztos máskor is megsütöm még!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egyforma a lisztek vízmegkötő képessége sem. Ha szárazabb a túró vagy kisebb a tojás, akkor igen, kell még egy kis folyadék hozzá. Örülök, hogy ízlett.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!