2019. november 3., vasárnap

Sütőtökös fánkgolyócskák



















Tökéletes őszi finomság a már messziről virító narancs színű sütőtök, bár tudom, hogy van, aki egyáltalán nem szereti az ízét. Én nem csak sütve imádom, de levest is gyakran szoktam belőle főzni az évnek ebben a szakában. Ezerféleképpen hasznosítható, köretet, pitét, pogácsát, desszertet, lattét is lehet belőle készíteni. Édes íze, magas rost,- és vitamintartalma, alacsony kalóriatartalma miatt tényleg ideális, energiát adó zöldség. (mi, fogyasztók zöldségnek tekintjük, de a tudósok szerint gyümölcs) Nálam most aprócska, mesésen puha, aranyló fánkocskák készültek belőle. Fahéjas porcukorba forgatva, még melegen, isteni volt.


Sütőtökös fánkgolyócskák

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 30 dkg kihűlt sült sütőtökpüré (előző nap is megsüthetjük)
  • 2 ek cukor (a tök édességétől függően lehet kicsit több vagy kevesebb is)
  • 1 tojás
  • 2 ek rum
  • 1 bio narancs reszelt héja
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • csipet só

valamint:

  • fahéjas porcukor
  • bő olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, tökpürét, tojást, rumot, cukrot, reszelt narancshéjat, felfuttatott élesztőt.
  3. A tésztát kidagasztjuk, letakarva, meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Ha nagyon lágy lenne a tészta - a sütőtök víztartalma miatt - adjunk még hozzá kevés lisztet.
  5. Egy mély edénybe olajat melegítünk, - ne legyen túl forró, mert a fánkok külseje hamar megég, a belseje meg nyers maradhat - kis kanállal beleszaggatjuk a tésztát.
  6. Egyszerre ne tegyünk sokat az olajba, hogy könnyen meg tudjuk fordítani, sülés közben a fánkok is kicsit megnőnek.
  7. Mikor a tészta már aranysárga, papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges olajat.
  8. Még forrón fahéjas porcukorba hempergetjük. (hidegen már nem ragad rá a cukor)
  9. Langymelegen tálaljuk, lekvárt is kínálhatunk mellé.




3 megjegyzés:

  1. De aranyos fánkocskák, kívül-belül szépek, ínycsiklandóak 😊
    Mi általában csak sütve esszük, de egyszer már főztem belőle levest is 😊, köretbe, sütibe pedig már többször használtam fel. Mindenképpen finom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem a legnépszerűbb zöldség, de télen nagyon hasznos a fogyasztása, sütve pedig bármennyit meg tudnék enni belőle, nagyon szeretem.

      Törlés
  2. Kedves Szandra Kovács!

    Köszönöm a kedves szavakat, de megjeleníteni nem tudom, mivel a hozzászólás linket tartalmaz. :(

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!