2019. november 1., péntek

Almás-diós csiga

















Az őszi időszakban a mennyei, ezerarcú kelt tészták az én igazán nagy kedvenceim, ilyenkor kezdődik nálam a "szezonjuk". Istenien foszlósak és még napokig csodásan puhák is maradnak.
Most szaftos, almás töltelék került bele, amihez nagyon jól illik a ropogós, pirult dió íze és az illatos fahéj is. A recept érdekessége, hogy még forrón házi baracklekvárral kell megkenegetni a tetejét, amit a tészta azonnal magába szív és az egész még finomabbá válik, a felülete is szép fényes lesz tőle. Külön-külön, tepsire rakosgatva is megsüthetjük a csiguszokat, nem muszáj kerek formában készíteni, de nekem most így volt praktikusabb. Ha nem fogy el azonnal, másnap vagy harmadnap  átmelegítve pont olyan finom, mint frissen. Tartalmasabb leves után vagy uzsonnára is jó választás.

Almás-diós csiga

Hozzávalók:
26 cm-es sütőformához

tészta:


  • 40 dkg liszt
  • 1 dl langyos tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tasak (7 gr.) porélesztő
  • 8 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás 
  • csipet só

töltelék:

  • 30 dkg alma (tisztán mérve)
  • 10 dkg dió 
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés citromlé

teteje lekenéséhez:


Elkészítése:

  1. A tejet összemelegítjük a tejszínnel.
  2. Az almát meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk, hozzáreszeljük a citromhéjat, lecukrozzuk, meghintjük fahéjjal.
  3. A diót durvára aprítjuk.  
  4. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük.
  5. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a csipet sóval, porélesztővel, hozzáadjuk a cukrokat, tojást, langyos tejszínes tejet.
  6. A tésztát kidagasztjuk, letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd kb 30x40 cm-es téglalappá nyűjtjuk.
  8. A kifacsart almát egyenletesen elosztjuk a tésztán, megszórjuk a dióval, a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
  9. A tekercset kb 2 ujjnyi csigákra vágjuk, a sütőformában szorosan egymás mellé fektetjük.
  10. Előmelegített 200°C-os sütőbe toljuk, a hőt 180°C-ra visszavéve, kb 30-40 perc alatt (sütőfüggő!) megsütjük.
  11. Sütőből kivéve, még forrón lekenjük a tetejét kevés vízzel higított sárgabarack lekvárral.
  12. Langymelegen kínáljuk.


inspiráció: innen

2 megjegyzés:

  1. Hű de fincsit sütöttél! Alma, fahéj, dió, így együtt, valami mennyei lehet! Ahogy megláttam a gyönyörű képeidet, mindjárt elképzeltem, hogy a teteje milyen finom ropogós lehet, belül pedig puha, szaftos 😊
    Igazi őszi süti!

    VálaszTörlés
  2. Katalin, minden túlzás nélkül mondhatom, hogy pont olyan volt, mintha mennyei manna lenne. Puha is, ropogós is, illatos is. Fogom még a télen készíteni.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!