2020. január 26., vasárnap

Káposztás lángos



















A lángosról elmondható, hogy a magyar konyha kíválósága. Egyes feltételezések szerint a török hódoltság ideje alatt került a magyar konyhákba. Ki ne szeretné a friss, ropogós lángost? A nyár legkedveltebb strandos étele, de mi hideg téli estéken is szívesen fogyasztjuk itthon egy bögre forró citromos teával. A legnépszerűbb sajtos-tejfölös ízvilágon túl egyre bővülő kínálattal szoktam találkozni a lángosozókban, virslis, kolbászos, lecsós, juhtúrós-lilahagymás, sajtkrémes, mexikói vagy csirkés-tzatzikis, de az édes változatok is egyre elterjedőben vannak. Nálam most káposztás készült ezen recept alapján. Nem csak a tetejére, de a tésztájába is került a pirított káposztából. A forró lángos, hűs tejföllel megkenve, jó sok borsos káposztával megpakolva, hmm... igazán mennyei.


Káposztás lángos
10-12 db-hoz

tészta:

  • 1 kg (kenyér)liszt
  • 5 dl langyos víz
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 35 dkg pirított káposzta

pirított káposzta:

  • 1,2 kg fejeskáposzta
  • 4 ek olaj
  • 3 ek cukor
  • frissen őrölt bors

tetejére:

  • tejföl
  • pirított káposzta

sütéshez:

  • bő olaj

Elkészítése:

  1. A káposztát felnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, reszelő durva fokán lereszeljük.
  2. Megsózzuk, fél órát állni hagyjuk.
  3. Egy edénybe olajat hevítünk, rászórjuk a cukrot és kevergetés nélkül, alacsony lángon hagyjuk megkaramellizálódni.
  4. Rádobjuk a kifacsart káposztát, aranybarnára pirítjuk, borsozzuk.
  5. Hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A lángoshoz a langyos cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt.
  7. Lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk a pirított káposztát, a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát.
  8. Letakarva, meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  9. Mikor megkelt olajjal kikent tálcára borítjuk, 10-12 részre osztjuk, a tésztákat meggömbölyítjük.
  10. Olajos kézzel kör alakúra formázzuk.
  11. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosasbarnára sütjük.
  12. Tetejét megkenjük tejföllel és a maradék pirított káposztával jócskán megpakoljuk.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak lehettek a káposztával! Nincs is jobb egy téli estén a lángosnál, egy forró teával 😋, főleg egy ilyen gusztán terített asztalnál...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zimankós téli estéken nálunk nagyon népszerúek a sós kelt tészták, a pizza, pompos, lángos, kombe. Bár nem diétásak, de néhanapján jól esik.

      Törlés
  2. Biztos baromian finom, de egynél többet nem lehet megenni belőle, mert nagyon laktató :-) Vendégségre viszont szuper :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy nagyon hamar eltelíti az embert, bár a káposzta önmagában elég diáétásnak mondható. Nekünk ízlett, nem is gondoltam, hogy a tejföl, káposzta kombó milyen jól illik egymáshoz.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!