2020. február 22., szombat

Riganato fokhagymás pizzakenyérrel
















Egy régi gasztromagazinból kivágott receptet hoztam ma, ami ki tudja mióta várta már, hogy végre elkészítsem. Omlós, szaftos hús olaszos ízvilággal, üdeséget adó citrommal, aromát biztosító fehérborral. Olyan igazi tunkolós fogás. Ezért is készült hozzá a fokhagymás, sajtos pizzakenyér, mely jól fel tudja szívni a pikáns szaftot. Hétköznapra, hétvégére is ideális, mert amíg megkel és kisül a pizza, a riganato is elkészül, rögtön frissen, forrón tálalható. Kicsit különlegesebb, laktató étel. Díszítésnek én tettem rá még néhány színes zöldséget, hogy fotogénebb legyen, de ez el is hagyható.   

Riganato fokhagymás pizzakenyérrel

Hozzávalók:

riganato:

  • 1 kg sertéscomb
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 g fokhagyma
  • 7,5 dl száraz fehérbor
  • 1 kisebb citrom
  • 2-3 babérlevél
  • oregánó
  • bors

pizzakenyér:

  • 50 dkg liszt (lehetőleg 00-ás pizzaliszt)
  • 1 cs (7gr) szárított élesztő
  • 1/2 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2,5-3 dl meleg víz
  • 2 ek olívaolaj

pizzakenyér tetejére:

  • fokhagyma
  • reszelt sajt

díszítés:

  • újhagymazöld
  • petrezselyem
  • piros kaliforniai paprika

Elkészítése:

  1. A langyos cukros vízben elkeverjük az élesztőt és az olívaolajat, felfuttatjuk.
  2. A lisztet mélyebb edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a sót, felfuttatott élesztőt, villával összekeverjük, ha nagyjából összeállt, kézzel tésztává gyúrjuk, jól kidagasztjuk.
  3. A pizzatésztát nedves konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1-1,5 óra alatt duplájára kelesztjük.
  4. Kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk, kiolajozott formába vagy tepsibe tesszük.
  5. Tetejét fokhagymaszeletekkel és némi reszelt sajttal megszórjuk, 230°C-ra előmelegített sütőben kb 8-10 perc alatt készre sütjük.
  6. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felkockázott húst, felkarikázott citromot, beleszórjuk a fűszereket, felöntjük fehérborral.
  7. Puhulásig - kb 3/4-1 órát - főzzük, míg a szaftja besűrűsödik, félidőben kivesszük belőle a citromot és babérlevelet.
  8. Forrón, a frissen sült fokhagymás pizzakenyérrel tálaljuk.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, szaftos husit készítettél, valóban különleges lehet, hiszen sok borban főtt, és a fűszerezése is kiváló 😋 Guszta a paprika és hagymacsíkoktól, és a pizzaszeletek is nagyon étvágygerjesztőek 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, valóban nagyon ízletes volt.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!