2020. március 7., szombat

Tex-Mex csirke
















A Tex-Mex  a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizónában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered. Jellemzően marhahús, rizs, bab, kukorica és paradicsom az alapanyaga. Tipikus fogásai pl.: fajitas, chili con carne, nachos, taco, burrito, quesadilla, guacamole, enchilada. A Tex-Mex valójában az elamerikásított mexikói ételeket jelenti. A Tex-Mex konyha előszeretettel dolgozik aromás fűszerekkel és jó csípős alapanyagokkal. Chili, jalapeno, habanero paprikák elmaradhatatlanok a mártásaikból, szószaikból. Ma a hideg miatt én is egy jó csípős, fűszeres fogásra vágytam, ami jól átmelegít, ugyanakkor egyszerű, kiadós és finom. Így jutottam el a mexikói konyhához és ma ebédre az asztalra került ez a szép színes, ízes, tápláló étel. Könnyen, gyorsan elkészül, idő szűkében főként ajánlani tudom.

Tex-Mex csirke

Hozzávalók:


  • 50 dkg csirkemellfilé

pác:


  • 1 ek paradicsompüré
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/3 tk chilipor (vagy ízlés szerint)
  • frissen őrölt bors
  • lime-lé (ízlés szerint)
  • 1-2 ek olívaolaj

köret:


  • 15 dkg főtt rizs (nálam basmati)
  • 20 dkg vörösbab konzerv
  • 10 dkg kukorica konzerv
  • 1/4 - 1/4 piros és sárga kaliforniai paprika
  • pici friss chilipaprika
  • 2 újhagyma
  • lime-lé 
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítése:

  1. A csirkehúst vastagabb érmékre vágjuk.
  2. A pác hozzávalóit összekeverjük, beleforgatjuk a húst, letakarva 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
  3. Amíg a hús pácolódik, elkészítjük a köretet: a konzerveket leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük. 
  4. A paprikákat kimagozzuk, vékony darabokra, az újhagyma fehér részét vastagabb karikákra, a zöld részét külön, vékonyabbra vágjuk.  
  5. Serpenyőnben kevés olívaolajon megfonnyasztjuk az újhagyma fehér részét, rádobjuk a paprikákat, kevés ideig - ress-roppanósra - pároljuk, majd a babot és a kukoricát hozzáadva összemelegítjük.  
  6. Összekeverjük a megfőtt rizzsel, kevés lime-lével meglocsoljuk.
  7. A hús kivesszük a pácból, mindkét oldalát kevés olívaolajon jól átsütjük, (ne szárítsuk ki, mert megkeményedik!) még forrón a zöldséges rizskörettel és egy lime szelettel tálaljuk.
  8. Tetejét meghintjük az újhagyma apróra vágott zöldjével. 




1 megjegyzés:

  1. Nagyszerű ebédetek volt, finom ízek és színek együttese 😊
    Nagyon tetszenek a képeid, mint mindig!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!