A Tex-Mex a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizónában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered. Jellemzően marhahús, rizs, bab, kukorica és paradicsom az alapanyaga. Tipikus fogásai pl.: fajitas, chili con carne, nachos, taco, burrito, quesadilla, guacamole, enchilada. A Tex-Mex valójában az elamerikásított mexikói ételeket jelenti. A Tex-Mex konyha előszeretettel dolgozik aromás fűszerekkel és jó csípős alapanyagokkal. Chili, jalapeno, habanero paprikák elmaradhatatlanok a mártásaikból, szószaikból. Ma a hideg miatt én is egy jó csípős, fűszeres fogásra vágytam, ami jól átmelegít, ugyanakkor egyszerű, kiadós és finom. Így jutottam el a mexikói konyhához és ma ebédre az asztalra került ez a szép színes, ízes, tápláló étel. Könnyen, gyorsan elkészül, idő szűkében főként ajánlani tudom.
Tex-Mex csirke
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
pác:
- 1 ek paradicsompüré
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/3 tk chilipor (vagy ízlés szerint)
- só
- frissen őrölt bors
- lime-lé (ízlés szerint)
- 1-2 ek olívaolaj
köret:
- 15 dkg főtt rizs (nálam basmati)
- 20 dkg vörösbab konzerv
- 10 dkg kukorica konzerv
- 1/4 - 1/4 piros és sárga kaliforniai paprika
- pici friss chilipaprika
- 2 újhagyma
- lime-lé
- 1 ek olívaolaj
Elkészítése:
- A csirkehúst vastagabb érmékre vágjuk.
- A pác hozzávalóit összekeverjük, beleforgatjuk a húst, letakarva 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
- Amíg a hús pácolódik, elkészítjük a köretet: a konzerveket leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük.
- A paprikákat kimagozzuk, vékony darabokra, az újhagyma fehér részét vastagabb karikákra, a zöld részét külön, vékonyabbra vágjuk.
- Serpenyőnben kevés olívaolajon megfonnyasztjuk az újhagyma fehér részét, rádobjuk a paprikákat, kevés ideig - ress-roppanósra - pároljuk, majd a babot és a kukoricát hozzáadva összemelegítjük.
- Összekeverjük a megfőtt rizzsel, kevés lime-lével meglocsoljuk.
- A hús kivesszük a pácból, mindkét oldalát kevés olívaolajon jól átsütjük, (ne szárítsuk ki, mert megkeményedik!) még forrón a zöldséges rizskörettel és egy lime szelettel tálaljuk.
- Tetejét meghintjük az újhagyma apróra vágott zöldjével.
Nagyszerű ebédetek volt, finom ízek és színek együttese 😊
VálaszTörlésNagyon tetszenek a képeid, mint mindig!