2020. április 8., szerda

Medvehagymás perec












Szép nagy, harsogóan friss és zsenge medvehagymacsokrokat kaptam a piacon. Néhány éve lelkesen vásárolom, nem csak jótékony élettani hatásai, (immunerősítő, baktériumölő, nagy vastartalmú) de különleges íze, bódító illata és széleskörű felhasználhatósága miatt is. Most egy részéből készültek ezek a ropogós kis perecek, de került belőle a reggeli tojássalátába, körözöttbe, és még fűszervajat is gyártottam, milyen jó lesz majd a nyári grillezett húsokhoz. Ami esetleg nem fogy el, azt olajba téve vagy lefagyasztva is elspájzolhatjuk a téli hónapokra. Tényleg isteni, még egy egyszerű szendvicset is fel lehet turbózni vele.

Medvehagymás perec

Hozzávalók:
nekem 35 db lett belőle

tészta:


  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg zsír
  • 2 csapott tk só
  • 1-2 ek tejföl
  • 6 ek langyos víz
  • 1 ek 10%-os ecet
  • medvehagyma - ízlés szerint (nálam 15 nagy levél)

tetejére:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt

Elkészítése:

  1. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, összemorzsoljuk a zsiradékkal és a tejföllel.
  2. Az ecetet összekeverjük a vízzel, a lisztes keverékhez öntjük.
  3. A medvehagymát leszárazzuk, felaprítjuk, belekeverjük a tésztába, összegyúrjuk.
  4. Ha nagyon ragad, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
  5. A tésztát fóliába csomagoljuk, hűtőben legalább 2 órát, de még jobb, ha egy éjszakát pihentetjük.
  6. Lisztezett deszkán kb 1,5 cm vastgságúra kinyújtjuk, perecformával kiszaggatjuk.
  7. Tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
  8. Sütőpapíros tepsire tesszük.
  9. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek! Azt hiszem nekem is van egy ilyen kiszúrom.
    Finomak lehetnek, bár én nem szeretem a medvehagymát. Azt hiszem az egész világon egyedül én vagyok ezzel így, úgyhogy nem is nagyon szoktam belőle semmit se csinálni 😊
    Nagyon kellemes húsvétot kívánok nektek, amennyire lehet ebben a megváltozott világban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, nem szerethet mindenki mindent, az ízlések különbözőek. Engem a csicsókával lehet a világból kiüldözni, no meg a szerecsendióval. Én is áldott, békés húsvétot kívánok!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!