2020. június 9., kedd

Papoutsakia (görög töltött padlizsán)














A papoutsakia fordítása azt jelenti, kis cipő, mivel a padlizsáncsónakok formája cipőre emlékeztet. Egy finom görög padlizsános étel, melyet hagyományosan szaftos húsos, paradicsomos raguval töltenek, tetejére gazdag, bársonyos besamel mártást és sok reszelt sajtot tesznek, majd mindezt jó ízesre összesütik a sütőben. Talán kicsit fura, de csipet fahéj is kerül bele, de a lelkét adja az ételnek. Kicsit hasonlít a musszakára, viszont könnyedebb és időkímélőbb az elkészítése. Salátát vagy friss kenyeret és finom vörösbort kínálhatunk mellé.

Papoutsakia

Hozzávalók:

  • 4 közepes padlizsán

töltelék:

  • 40 dkg darált hús (nálam sertés-marha vegyesen)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 g fokhagyma
  • 2 dl passata  
  • 1 dl vörösbor (elhagyható)
  • 1 tk oregánó
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet cukor
  • bors
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj
  • kevés reszelt sajt

besamel mártás:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 maréknyi reszelt sajt 
  • csipet reszelt szerecsendió
  • fehér bors 

tetejére:

  • 10 dkg kemény sajt (nálam cheddar, de lehet pecorino vagy parmezán is)


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra.
  2. A padlizsánt hosszában kettévágjuk, húsát keresztben bevagdossuk.
  3. Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal megkenjük.
  4. Sütőpapíros tepsibe tesszük, kb 40 perc alatt puhára sütjük.
  5. Addig elkészítjük a tölteléket: a hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon puhára pároljuk, hozzányomjuk a fokhagymát, beletesszük a darált húst, fehéredésig kevergetjük.
  6. Felöntjük a vörösborral, néhány perc alatt elpárologtatjuk.
  7. Hozzáöntjük a passatát, beleszórjuk a fűszereket és a cukrot.
  8. Lassú tűzön, fedő alatt kb 30 percig főzzük, míg teljesen elfő a folyadék alóla.
  9. A végén belekeverjük a megsült, apróra vágott padlizsánhúst, hozzáadunk kevés reszelt sajtot és apróra vágott petrezselymet.
  10. A besamelhez alacsony lángon felolvasztjuk a vajat, hozzászórjuk a lisztet, folyamatosan kevergetjük, felöntjük meleg tejjel, továbbra is folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós.
  11. Mártás sűrűségűre beforraljuk.
  12. Tűzről lehúzzuk, mártást kicsit hűlni hagyjuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, fűszereket, reszelt sajtot.
  13. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a padlizsánok kikapart héját, beletöltjük a húsos ragut, tetejére besamel mártást és reszelt sajtot teszünk.
  14. Forró sütőbe tolva kb 20 perc alatt megsütjük.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki tetején a megsült sajttal, finom lehetett! Töltött padlizsánokat én is szoktam csinálni, kiváló nyári eledel.

    VálaszTörlés
  2. Minden formájában szeretjük mi is. Talán a legnagyobb kedvenc.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!