2020. október 17., szombat

Elba-vidéki almáslepény








Egy régi receptes újságomban találtam rá erre a sütire. Megtetszett benne, hogy nem kell  almát reszelni, párolni, csak nagyobb darabokra összevágni, illatos fahéjjal, cukorral összekeverni és már mehet is a tésztára. Nem csak időtakarékos megoldás, de ha épp nincs kedvünk hosszadalmas és fáradtságos konyhai műveletekhez, akkor ez a süti tökéletes választás. A tetejére tejszínes, tojáshabos máz került, ettől kicsit különlegesebb, mint a szokásos lepények. Tartalmas leves után, - ami ma nálam csülkös bableves volt - második fogásnak vagy délutáni desszertként egy pohár tej mellé nagyon jól illik. Jó étvágyat hozzá!      


Elba-vidéki almáslepény

Hozzávalók:

tészta:


  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 ek cukor 
  • csipet só


töltelék:


  • 1 kg alma 
  • 0,5 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • fahéj és cukor az ízesítéshez, ízlés szerint


Elkészítése:


  1. A lisztet a vajjal, cukorral, csipet sóval és a tejszínnel összekeverjük. (tejszínből lehet, hogy kicsit több kell, hogy összeálljon, lisztfüggő)
  2. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.
  3. Zsírozott, lisztezett közepes méretű tepsibe fektetjük.
  4. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal, alaposan összekeverjük. 
  5. A tésztát beborítjuk az almával.
  6. 200°C-os sütőbe tolva kb 40 perc alatt félig megsütjük.
  7. A tojásokat szétválasztjuk, tojássárgákat kikeverjük a fél deci tejszínnel és a porcukorral, beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert habot, az almára öntjük.
  8. A sütőbe visszatoljuk, 150°C-on további 20 percig sütjük / szárítjuk.
  9. Kockákra vágva kínáljuk. 
  10. Igazán szépen szeletelni csak teljes kihűlés után lehet, de langymelegen a legfinomabb.
  11. Tetejét  még kevés porcukorral megszórhatjuk.

 




2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom hétvégi sütitek volt! Az alma fahéj páros mindig nagyon jó választás 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom kis őszies sütemény. Hamar el is fogyott.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!