Egyszerű, de nagyszerű zöldséges fogás húsmentes napokra. Belseje lágy az olvadó sajtoktól, külseje istenien ropogós a pankó morzsától. A karfiol egy egészséges, diétás zöldség, így ősszel érdemes minél többet fogyasztani belőle, annak ellenére, hogy nem túl népszerű étel. Bár én nagyon szeretem rántva és levesnek is. Aztán még ott vannak a csőben sütött, rakott, morzsás, hússal töltött változatok, amik megtörik ennek az értékes zöldségnek az egyhangúságát. A receptötlet innen származik, csak kicsit átalakítottam a magam ízlése szerint.
Sajtos karfiolgolyó
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 1 vöröshagyma
- 2 g fokhagyma
- 1 tojás
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg trappista
- liszt, amennyit felvesz a massza
- só
- bors
- petrezselyem
- pankó morzsa
- olaj
tejfölös-joghurtos mártogató:
- 1:1 arányú tejföl / (görög) joghurt
- 2-3 g fokhagyma lereszelve
- pici só
Elkészítése:
- A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük, késes aprítóban, több adagban rizsszem nagyságúra daráljuk.
- Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a karfiolrizst, sózzuk, borsozzuk.
- Néhány percig nagy lángon pirítjuk.
- Hagyjuk kihűlni, közben hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.
- Hozzáadjuk a tojást, lereszelt sajtokat, ha kell még sózzuk, borsozzuk, annyi liszttel összedolgozzuk, hogy jól formázható masszát kapjunk.
- Kis golyókat formázunk, pankó morzsába forgatjuk, bő, forró olajan ropogósra sütjük.
- Azonnal, melegében, friss salátával, mártogatóval kínáljuk.
- Ha marad belőle, hidegen is finom.
Finom húsmentes fogás, nagyon jó, ötletes recept. Biztos nekünk is ízlene, mert a rántott karfiolt nagyon szeretjük 😀
VálaszTörlésMi is nagyon szerettük, többször fogom készíteni, míg van karfiol.
Törlés