2020. november 8., vasárnap

Majonézes kifli












Ismét egy sokakat meghódító recept a facebookról. Most a kenyérsütős csoportokban ez a sláger.  Annyiszor "jött" már velem szembe, gondoltam, hogy akkor most megsütöm. Tényleg nagyon kellemes ízű és puha tésztájú ez a mutatós kis kiflicske. A majonézzel tulajdonképpen a tojást és a zsiradékot váltjuk ki, de nagyon ízletes lesz tőle a végeredmény. Csak magában egy bögre teával, tejjel is finom, de szendvicsalapnak is kitűnő. Egyszer érdemes kipróbálni.

Majonézes kifli 

Hozzávalók:

16 db-hoz

tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 1/2 cs sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 10 dkg majonéz

kenéshez:

  • 10 dkg puha vaj (finomabb, mint margarinnal)

tetejére:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt
  • magvak

Elkészítése:

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, sütőport, a többi hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk.
  3. Alaposan kidagasztjuk.
  4. Letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
  5. A tésztát lemérjük, pontosan 16 egyenlő súlyú részre osztjuk.
  6. Golyókat formálunk belőlük, letakarjuk, 10 percig állni hagyjuk.
  7. A tésztát ovális alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal.
  8. A tészta tőlünk távolabb eső részébe, - kb a tészta felénél - éles késsel vagy pizzavágóval csíkokat vágunk.
  9. A tészta hozzánk közelebb eső végét elkezdjük szorosan feltekerni úgy, a bevagdosott rész legyen felül, az összeillesztés pedig alulra essen.
  10. Kifli alakúra formázzuk.
  11. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.  
  12. Letakarva újból 30-40 percet kelesztjük.
  13. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  14. A kifliket lekenjük a felvert tojással, magokat vagy sajtot szórunk rá.
  15. Kb 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.



6 megjegyzés:

  1. Gratulálok, nagyon guszták lettek. Nagyon sokan elkészítették már a receptem alapján. Tényleg finom,eteti magát. Én azért teszek az élesztőhöz egy kevés sütőport is, mert szellősebb lesz a tésztája és nem érződik annyira az élesztő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon különleges, finom, még másnapra is puha maradt.

      Törlés
  2. Nagyon szép és finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, tényleg dekoratív is volt, de az íze isteni.

      Törlés
  3. Nagyon guszták lettek, érdekes ez a megoldás, nagyon különleges lett! És biztos nagyon finomak is, szinte kényszert érez az ember, hogy azonnal beleharapjon :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, én már fotózás közben kóstolgattam, annyira nehéz volt ellnállni a finom illatoknak.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!