Az előző posztban írtam, hogy idén a mini sütik a favoritok nálam. A mini isler után itt van Kálci csodás mini bejgli receptje is. Nekünk ezt a sütit minden évben a nagymamám sütötte, így soha nem kellett készíteni. De mióta ő már nincs velünk én azt hiszem azóta nem is ettem bejglit. Itt volt hát az ideje megpróbálkoznom vele. A nagy "tesója" helyett elsőre ezt a mini változatot szemeltem ki. Ez ugyanis nem reped ki, nem mintha a repedtet nem ennénk meg, hisz az csak egy kis szépséghiba, az ízén semmit sem változtat, de ezen túlmenően ez a recept egyszerűen tökéletes. A tészta nem száraz, a töltelék szaftos, ízletes és nem émelyítően édes. Pont az én ízlésemre lett megalkotva. Én most diós és mákos falatkákat készítettem, de a receptben leírom a gesztenyés tölteléket is, hátha valaki azt szeretné elkészíteni. Nem is tudom melyik a finomabb, hol az egyik, hol a másik tálba nyúlok érte. Talán néhány darab még megéri a karácsonyt.
Mini falatnyi bejgli
Hozzávalók:
1 adag tészta:
- 45 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 6 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 0,5 dl habtejszín
- 1 dl kézmeleg víz
Mákos töltelék: (1 adag tésztához)
- 20 dkg darált mák
- 12,5 dkg porcukor
- 4 dkg darált háztartási keksz
- 1,25 dl forró víz
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
Diós töltelék: (1 adag tésztához)
- 20 dkg darált dió
- 12,5 dkg kristálycukor
- 4 dkg darált háztartási keksz
- 1,25 dl forró víz
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
Gesztenyés töltelék: (1 adag tésztához)
- 50 dkg gesztenyemassza
- 1 kis üveg (30 ml) rumaroma
- ha szükséges, kevés habtejszínnel higíthatjuk
kenéshez:
- 1 tojás (1 adag tésztához)
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, - az élesztőt nem kell felfuttatni - és kézzel összemorzsoljuk.
- Homogén tésztává gyúrjuk.
- Folpackba csomagolva 1 óra hosszára hűtőbe rakjuk.
- A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk
- Közben elkészítjük a töltelékeket, (lsd alább) hűtőbe tesszük annyi időre, hogy formázhatóvá váljon a massza. (kb 20-30 perc)
- A töltelékből s két tenyerünk között kb 1,5 cm vastag rudakat formázunk, a tészta szélétől 2 cm-re sorban lerakjuk a tésztára.
- A tésztát rátekerjük a töltelékre, ahol összeér elvágjuk, alaposan összenyomkodjuk a találkozásnál.
- A kész rudakat sorba egymás mellé rakjuk. (nekem 3-3 rúd lett belőle)
- Mindegyiket lekenjük kissé felvert tojássárgájával, hűtőbe tesszük, míg rászárad.
- Ha a sárgája megszáradt, lekenjük a fehérjével is, ismét hűtőbe rakjuk, megvárjuk, míg ez is rászárad, így lesz márványos a bejgli teteje.
- Ha a fehérje is megszáradt, a rudakat 2-2,5 cm-es darabokra vágjuk.
- Sütőpapíros tepsire rakjuk, kis távolságot hagyva közöttük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Kb 25-30 perc alatt (sütőfüggő, nekem 22 perc kellett) szép barnás-pirosra sütjük.
Mákos töltelék:
- A darált mákot elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a darált kekszet és a reszelt citromhéjat.
- Vizet forralunk és a szükséges mennyiséget alaposan hozzákeverjük a mákhoz. (ne a kimért vizet forraljuk fel, mert annak egy része elpárolog!)
Diós töltelék:
- A darált dióhoz hozzákeverjük a darált kekszet.
- Vizet forralunk, a szükséges mennyiséget elkeverjük a cukorral, hogy feloldódjon.
- Ráöntjük a dióra, alaposan összekeverjük.
- Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, (opcionális) ezzel is átkeverjük.
Gesztenyés töltelék:
- A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, villával összenyomkodjuk, hozzákeverjük a rumaromát.
Kedves Nea, boldog, békés karácsonyt kívánok sok szeretettel Neked és családodnak! Ezekkel a finom kis falatkákkal biztos meglesz 😊
VálaszTörlésNem vagyok egy konyha tündér,de ezzel bátran várom a vendégeim 😊 Nagyon guszta lett és finom is!!!
VálaszTörlésNálam is a napokban készült el. Sikere van mindenkinél, akit megkínálok vele. Finom, porhanyós és nem émelyítően édes a tölteléke. Örülök, hogy elkészítetted és sikerélményed van vele. Boldog Karácsonyt kívánok!
TörlésCsodásan festenek :) szeretnék érdeklődni, meddig állnak el ezek a kis csoda falatkák?
VálaszTörlésJól záródó fém dobozban 2-3 hétig biztosan eláll.
Törlés