2020. december 19., szombat

Mini kókuszos linzer és isler















Sok családban vannak elmaradhatatlan sütemények jeles alkalmakkor, nálam ilyen a linzer húsvétkor és karácsonykor. Eddig a formáján és a töltelékén variáltam, de most a tésztájába plusz ízként került egy kis kókusz is. Mivel a linzernek és az islernek ugyanaz a tésztája, csak az isler még csokiba is van mártva, így ketté vettem a tésztát és készült belőle ez is, az is. Mennyiségre nem sok, de annyi más sütemény mellett bőven elég lesz majd. Szerintem a savanykásabb lekvárok illenek inkább ehhez a sütihez, így a linzert málna,- az islert ribizlilekvárral töltöttem meg. És hogy miért lettek minik? A korábbi évek tapasztalata, hogy a laktató főfogás után már nem mindig bírunk egy egész szelet süteményt vagy tortát megenni, de ez így csak egy falat, amit még jól esik az ebéd lezárásaként bekapni. Néhány napi állás kell neki, mire megpuhul és összeérnek az ízei.     


Mini kókuszos linzer és isler


Hozzávalók:

kb 50 db-hoz 

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 17 dkg hideg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tojássárgája

islerhez:

  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 1 ek étolaj

tetejére:

  • kevés kókuszreszelék
  • porcukor

ragasztáshoz:

  • lekvár (nálam málna és ribizli lekvár)


Elkészítése:


  1. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, porcukorral, kókuszreszelékkel.
  2. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.
  3. A tésztát gombóccá formáljuk, folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
  4. A tésztát megfelezzük, egyikből elkészítjük a linzert, másikból az islert.
  5. Lisztezett felületen kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk, mini (3,5 cm átmérőjű) kiszúrókkal kiszaggatjuk. (a linzernél azonos számú sima és lyukas közepű formát, az islernél pedig páros számű sima formát szaggatunk.)   
  6. Előmelegített 170°C-os sütőben kb 8-10 perc alatt világosra sütjük. Sütőfüggő! (ez a sütési idő csak a mini formákra vonatkozik, ezek hamarabb sülnek)
  7. Ha a tészták  teljesen kihűltek összeragasztjuk lekvárral, linzernél egy sima és egy lyukas közepűt, islernél egy-egy sima korongot. 
  8. A linzernél összeragasztás előtt a lyukas közepű korongokat porcukorral megszórjuk.
  9. Az islert olvasztott csokoládéba mártjuk, tetejét kevés kókuszreszelékkel megszórjuk, hideg helyen hagyjuk megszáradni rajta a csokoládét.
  10. Néhány napi állás - fém dobozban - jót tesz a süteménynek. 



2 megjegyzés:

  1. Ismét finomat sütöttél! Kókuszos változattal én is kísérleteztem már. Ezekkel a finom lekvárral nagyon jók, omlósak lehetnek a linzerjeid! Karácsony közeledtével egyre kevesebb az idő, így egyre nagyobb az esély, hogy karácsonyra is marad még belőlük bőven 😀...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az idén elég sokféle sütit készítek már, van rá esély, hogy egyik-másik megéri a karácsonyt. Bár annyira finomak, hogy rögtön be tudnánk falni őket.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!