2020. december 6., vasárnap

Olasz karácsonyi sajtkenyér
















Hoztam egy remek olasz karácsonyi előételt, mely tele van színekkel és ízekkel. Sok munka sincs is vele, szinte csak annyi, hogy a hozzávalókat össze kell keverni, formában kidermeszteni, majd tálalásnál szépen feldíszíteni. Van benne rengeteg sajt, olajbogyó, napon szárított paradicsom, mediterrán fűszerek sokasága, szóval minden, ami jellemző az olasz konyhára. Nem csak nagyon finom, de igen mutatós darabja lehet az ünnepi asztalnak is. Minél tovább áll, annál finomabbá érnek össze az ízei. Lehet enni sós keksszel, pirítóssal vagy friss bagettel is. 

A receptet itt találtam.    


Olasz karácsonyi sajtkenyér


Hozzávalók:


  • 50 dkg  krémsajt (pld. Philadelphia, Mascarpone)
  • 20 dkg cheddar sajt 
  • 20 dkg szalámi
  • 1-1 piros és sárga kaliforniai paprika megsütve
  • 10 dkg zöld, paprikával töltött olajbogyó
  • 3-4 szál újhagyma zöldjével együtt
  • 1/2-1/2 tk oreganó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, őrölt bors
  • 1-1 tk só, fokhagymapor, chilipehely (elhagyható), pirospaprika (én nem tettem bele)


tetejére:


  • 20 dkg olajban eltett, napon szárított paradicsom
  • pár szem olajbogyó
  • apróra vágott petrezselyem
  • friss rozmaring ágacskák


Elkészítése:


  1. A paprikákat sütőben megsütjük, héját leszedjük, magját eltávolítjuk, húsát apróra vágjuk.
  2. A sajtot lereszeljük.
  3. A szalámit, olajbogyót, újhagymát is nagyon apróra felkockázzuk.
  4. A krémsajtot egy mélyebb tálba tesszük.
  5. Hozzáadjuk az apróra vágott szalámit, sült paprikát, olajbogyót, lereszelt cheddart, fűszereket.
  6. Alaposan összekeverjük.
  7. Egy kisebb, magasabb sütőformát kibélelünk fóliával úgy, hogy túllógjon a forma szélein, belesimítjuk a sajtos maszát, ráhajtjuk a fóliát.
  8. Hűtőben legalább 4 órát, de még jobb ha 1 éjszakát állni hagyjuk.
  9. Tálra borítjuk, felcsíkozott szárított paradicsommal és néhány szem olajbogyóval megpakoljuk a tetejét.
  10. Meglocsoljuk a szárított paradicsom olajával, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, megtűzdeljük friss rozmaringgal.



2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képeket készítettél erről a remek sajtkenyérről, mondhatnám sajtkölteményről! Nem csak mutatós az ünnepi asztalon, hanem nagyon finom is lehet 😀.
    Egyszer én is csináltam hasonlót, de az egyszerűbb volt, krémsajt is volt benne, és zselatin is. De az is finom volt. Dehát amiben sajt van, az csakis finom lehet 😀.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon ízlett nekünk. Napokig ettük, mert elég nagy adag volt, de végül csak eltüntettük. És egyetértünk abban, hogy amiben sajt van, az csakis finom lehet. :)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!