A tavaszi zsenge zöldek királya a spárga. Csak rövid ideig élvezhetjük a szezonját, ezért érdemes azt minél jobban kihasználni, az egyik legértékesebb zöldség, szuperfood. A spárgának nagyon jól állnak a különböző sajtok (mozzarella, parmezán) és a ropogós bunda is. Az extra ropogós bunda meg méginkább. Mennyei ízkombináció a japán pankó és az olasz aromás parmezán házassága. Az aranybarnára sütött spárgasípok mellé mindenképpen kell egy jó mártás ( pl hollandi ) vagy mártogatós is, ami még jobban kiteljesíti az ízeket. A citromos, aszalt paradicsomos aioli pompásan illik hozzá. Garantáltan mennyei előétel vagy vacsora.
Parmezános spárga aszalt paradicsomos aiolival
Hozzávalók:
- 1 köteg (kb 50 dkg) zöld spárga (közepesen vastag)
- 1 citrom leve
- 5 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg pankó morzsa
- 3 dkg parmezán
Aszalt paradicsomos aioli:
- 5 dkg majonéz
- 3 g zúzott fokhagyma
- 1/2 ek aprított petrezselyem
- 1 tk reszelt citromhéj
- 2 tk citromlé
- 1/4 tk só
- csipet őrölt fekete bors
- 1 ek aprított aszalt paradicsom
Elkészítése:
- Először elkészítjük az aiolit, hogy legyen ideje lehűlni.
- A hozzávalókat egy tálba tesszük, jól kikeverjük.
- Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a spárgát.
- A spárgák alsó, fás részét levágjuk.
- Egy nagy fazékba vizet forralunk, sózzuk, belefacsarjuk a citromlét.
- Miután felforrt beletesszük a spárgákat, 1 percig blansírozzuk, majd kis időre átrakjuk jégkockákkal teli hideg vízbe, hogy megőrizzék a színüket és megállítsuk a forrást.
- Papírtörlővel leszárítjuk.
- A panírozáshoz előkészítjük a lisztet, felvert tojást és a parmezánnal elkevert pankó morzsát.
- A spárgákat a szokásos módon bepanírozzuk.
- Egy serpenyőbe bő olajat teszünk, felmelegítjük, a spárgákat kb 3 perc alatt aranybarnára sütjük benne, megforgatva őket.
- Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjenek.
- A hideg citromos, aszaltparadicsomos aioli mártással kínáljuk.
Finom különlegességet készítettél! Finom lehetett rajta a roppanós morzsa és hozzá a mártogatós. Még arról sem hallottam. Szuperek a képek, mint mindig 😊!
VálaszTörlésKatalin, a pankót egyszer próbáld majd ki, húst is szoktam vele panírozni, nagyon eteti magát. Hihetetlenül ropogós lesz vele minden.
TörlésKöszönöm Nea! A pankó morzsát ismerem, házilag szoktam készíteni, van is fent a blogomon vele egy tengeri hal.
TörlésA mártogatósra, az aiolira írtam, hogy nem ismerem 😊😁, de szívesen megkóstolnám...
Jajj, igen, nem olvastam elég figyelmesen. Tudom, hogy ti is kedvelitek a jó ropogós bundát. Aiolit én sem készítek sűrűn, de kicsit ínyenc vagyok, így szeretek kisérletezgetni.
Törlés