2021. május 9., vasárnap

Parmezános spárga aszalt paradicsomos aiolival

 











A tavaszi zsenge zöldek királya a spárga. Csak rövid ideig élvezhetjük a szezonját, ezért érdemes azt minél jobban kihasználni, az egyik legértékesebb zöldség, szuperfood. A spárgának nagyon jól állnak a különböző sajtok (mozzarella, parmezán) és a ropogós bunda is. Az extra ropogós bunda meg méginkább. Mennyei ízkombináció a japán pankó és az olasz aromás parmezán házassága. Az aranybarnára sütött spárgasípok mellé mindenképpen kell egy jó mártás ( pl hollandi ) vagy mártogatós is, ami még jobban kiteljesíti az ízeket. A citromos, aszalt paradicsomos aioli pompásan illik hozzá. Garantáltan mennyei előétel vagy vacsora.  


Parmezános spárga aszalt paradicsomos aiolival


Hozzávalók:


  • 1 köteg (kb 50 dkg) zöld spárga (közepesen vastag)
  • 1 citrom leve
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojás 
  • 10 dkg pankó morzsa
  • 3 dkg parmezán


Aszalt paradicsomos aioli:


  • 5 dkg majonéz
  • 3 g zúzott fokhagyma
  • 1/2 ek aprított petrezselyem
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 2 tk citromlé
  • 1/4 tk só
  • csipet őrölt fekete bors
  • 1 ek aprított aszalt paradicsom


Elkészítése:


  1. Először elkészítjük az aiolit, hogy legyen ideje lehűlni. 
  2. A hozzávalókat egy tálba tesszük, jól kikeverjük.
  3. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a spárgát.
  4. A spárgák alsó, fás részét levágjuk.
  5. Egy nagy fazékba vizet forralunk, sózzuk, belefacsarjuk a citromlét.
  6. Miután felforrt beletesszük a spárgákat, 1 percig blansírozzuk, majd kis időre átrakjuk jégkockákkal teli hideg vízbe, hogy megőrizzék a színüket és megállítsuk a forrást.
  7. Papírtörlővel leszárítjuk.
  8. A panírozáshoz előkészítjük a lisztet, felvert tojást és a parmezánnal elkevert pankó morzsát.
  9. A spárgákat a szokásos módon bepanírozzuk.
  10. Egy serpenyőbe bő olajat teszünk, felmelegítjük, a spárgákat kb 3 perc alatt aranybarnára sütjük benne, megforgatva őket.
  11. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjenek.
  12. A hideg citromos, aszaltparadicsomos aioli mártással kínáljuk.




4 megjegyzés:

  1. Finom különlegességet készítettél! Finom lehetett rajta a roppanós morzsa és hozzá a mártogatós. Még arról sem hallottam. Szuperek a képek, mint mindig 😊!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, a pankót egyszer próbáld majd ki, húst is szoktam vele panírozni, nagyon eteti magát. Hihetetlenül ropogós lesz vele minden.

      Törlés
    2. Köszönöm Nea! A pankó morzsát ismerem, házilag szoktam készíteni, van is fent a blogomon vele egy tengeri hal.
      A mártogatósra, az aiolira írtam, hogy nem ismerem 😊😁, de szívesen megkóstolnám...

      Törlés
    3. Jajj, igen, nem olvastam elég figyelmesen. Tudom, hogy ti is kedvelitek a jó ropogós bundát. Aiolit én sem készítek sűrűn, de kicsit ínyenc vagyok, így szeretek kisérletezgetni.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!