Könnyed, sütés nélküli, hétvégi torta. Igazi hűsítő desszert lehet majd a nyáron, jól behűtve, mézédes gyümölccsel. Most még csak import eperből készült, ami nem volt túl édes, de már vágytam a tavaszi gyümölcsök ízére. Krémes mascarpone és a lágy görög joghurt találkozása, meg a sok friss gyümölcs teszi kívánatossá ezt a látványos édességet. Minél többet sikerül állnia, annál jobban egymásba simulnak az ízei, 2-3 napig is tárolható a hűtőben. Nekem most volt itthon mini amaretti kekszem, így az is került a tetejére, mandulás íze jól illett az összetevőkhöz. Nagyon hamar elkészül, csak a dermedési időt nehéz kivárni, de aztán már fogyasztható is.
Joghurtos mascarponés epertorta
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
- 20 dkg babapiskóta (Savoiardi)
- 1 dl tej
- 3 ek amaretto (esetleg rum, vagy el is hagyható)
- 40 dkg görög joghurt
- 25 dkg mascarpone
- 3 púpos ek porcukor (vagy ízlés szerint)
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1 cs Dr. Oetker zselatin fix
- 70 dkg eper
Elkészítése:
- Az epret kicsumázzuk, megmossuk, leszárítjuk, félbe vágjuk.
- Néhány szemet lepürésítünk belőle.
- A joghurtot, mascarponét, porcukrot, ciromhéjat és levet összekeverjük, hozzáadjuk az eperpürét és a zselatin fix-szel, simára keverjük.
- A babapiskótákat megmártjuk az amarettos tejben, kirakjuk vele a tortaforma alját, rásímítjuk a krém 1/3-át, kirakjuk az eper felével.
- Rásimítjuk a maradék krém felét, újabb sor megmártogatott babapiskóta következik, melyet bevonunk a maradék krémmel.
- Hűtőbe tesszük dermedni néhány órára, de még jobb, ha 1 éjszakára.
- Közvetlen tálalás előtt megdíszítjük a maradék eperrel.
recept: innen
Nagyon guszta, üde tortát "sütöttél", finom tavaszi ízekkel. Mi is jobban szeretjük a később, már szabadföldön érő hazai epret, de sütibe biztos nagyon jó volt, mindenesetre szép nagy egészséges szemek.
VálaszTörlésGondolom hamar elkészült és hamar el is fogyott 😊.
Biztos sokszor fog még készülni, majd másfajta nyári gyümölcsökkel is, mikor nem lesz kedvem a hőségben tortát sütni. Finom volt.
Törlés