2022. március 20., vasárnap

Túrós zsemlék

 














Pihe-puha tésztájú túrós zsemlét készítettem ma. Hetek óta túrós batyura vágytam, de nem volt időm elkészíteni, így egyik reggel munkába menet gondoltam, hogy veszek egyet az útba eső közértben. Sajnos a mindenféle válság már a péksüteményeket is (rég) elérte, alig tenyérnyi méretűek, - de annál drágábbak - szinte elvesznek az apró papírzacskóban. Ezen bosszankodva elhatároztam, hogy sütök én olyan nagyot és finomat otthon, amilyet régen is árultak. Aztán a neten kutakodva belefutottam ebbe a receptbe, a leírást olvasva és a videót megnézve jónak tűnt, így a batyuból zsemlék lettek. A formázása nem bonyolult, de kicsit időigényes, cserébe viszont tényleg finom és dekoratív édességet kapunk. Az eredeti receptben lévő töltelék nekem nem volt megnyerő - túró összekeverve baracklekvárral - így megalkottam hozzá a saját töltelékemet. Mikor kisültek, szép nagyok és pufik lettek, ezeket aztán rögtön észre lehet venni és túró is van bennük bőven.  

A recept innen, megnézhető a formázás is.  


Túrós zsemlék

Hozzávalók:

tészta:

  • 2,5 dl meleg tej
  • 11 gramm porélesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 tk só
  • 60 dkg liszt

töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 2 ek cukor
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 2 csapott ek búzadara
  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
  • csipet só

teteje kenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej


Elkészítése:

  1. A meleg tejet egy nagy tálba öntjük, beleszórjuk a porélesztőt, cukrot, összekeverjük, főliával lefedve 10-15 percig állni hagyjuk.
  2. Hozzákeverjük a tojásokat és a sót.
  3. Hozzáöntjük a liszt felét, összekeverjük, egy ragacsos masszát kapunk.
  4. Hozzáöntjük a liszt másik felét, lágy, ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
  5. A végén hozzágyúrjuk a puha vajat is.
  6. A tésztát kivesszük a tálból, jól átgyúrjuk, gombóccá formázzuk.
  7. Tiszta tálba téve fóliával letakarjuk, 1 órát kelesztjük.
  8. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót villával kicsit összetörjük, hozzákeverjük a sót, búzadarát és a cukrokat, belereszeljük a citrom héját.
  9. Összekeverjük, állni hagyjuk.
  10. A megkelt tésztából kinyomjuk a levegőt, néhány mozdulattal átgyúrjuk.
  11. A tésztát kettévágjuk, 2 rudat sodrunk belőle, melyeket 6-6 egyenlő részre osztunk, kigombócozzuk.
  12. A gomócokat lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, minden oldalát a közepe felé behajtjuk, másik oldalára átfordítjuk.
  13. Középre halmozunk 1 teáskanálnyi tölteléket, sarkait összefogjuk, széleit jól összenyomkodjuk.
  14. Az összenyomkodott részekkel lefelé a batyukat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
  15. Letakarva 10-15 percig kelesztjük.
  16. Tetejét megkenjük a felvert tejes tojással.
  17. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük.
  18. Még melegen meghintjük porcukorral.





6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik guszta! A videót megnéztem valóban nagyon légies a tésztája finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól lehetett a tésztájával dolgozni és formázni sem volt nehéz. Így kicsit különlegesebb, mint a hagyományos túrós batyu és langyosan nem bírtuk abbahagyni az evését.

      Törlés
  2. Nagyon guszták lettek, és hogy milyen finomak lehettek, el tudom képzelni. Nagyon jól néz ki a megformálása! Most megelőztél vele 😊, mert én is kinéztem magamnak ezt a formázást, de az egy sós változat lenne, azt hiszem a Pinteresről. Már jó ideje kikészítettem magamnak a receptet, de még nem jött össze....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy van ez, annyi jó recept csábítja az embert, egyszer biztosan sor kerül majd erre is.

      Törlés
  3. Gyönyörűek lettek. Bizony, ezeken van mit harapni! A tölteléket sem sajnáltad. Így az igazi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony ez nem "ipari" méret volt, remélem sort tudok majd keríteni az elkészítésére máskor is.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!