2023. március 7., kedd

Epres tápióka puding

 













Klasszikus ázsiai édesség kókusztejjel főzve. Egyszerű, krémes, ízletes, könnyű és frissítő desszert, főleg a nyári hónapokban, de én az év minden szakában szeretem. Fél óra alatt elkészülő kanalas nyalánkság, mely hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. Leginkább friss édes mangóval szokták kínálni, mert az különösen jól illik a keleties ízvilágához, de bármilyen szezonális bogyós gyümölcs is jól áll neki. Nekem még a nyáron lefagyasztott eper volt itthon, így azt használtam fel hozzá, a tetejére pedig pár szem friss gyümölcs került. Sima tejjel vagy növényi tejekkel is készíthető, de szerintem a kókusztej, - esetemben kókusztejszín - adja meg a desszert finom krémes állagát. Még csak most jönnek majd a nyár napérlelte gyümölcsei, érdemes lesz kísérletezni az ízekkel és jólesően elkanalazgatni ezt a hűsítő édességet egy árnyat adó fa tövében.      


Epres tápióka puding

Hozzávalók:

  • 10 dkg apró szemű tápióka
  • 3 dl víz
  • 4 dl kókuszkrém vagy kókusztej
  • 1-2 cs vaníliás cukor (vagy lehet vanília esszencia, vaníliarúd kikapart magjai, vanília őrlemény)
  • 3-5 ek méz vagy cukor (vagy ízlés szerint)
  • 10 dkg eper (fagyasztott is jó)
  • 1/2 bio citrom reszelt héja és leve
  • csipet só

díszítéshez:
 
  • néhány szem friss eper 

Ekészítése:

  1. Az epret megmossuk, leturmixoljuk, ha fagyasztottat használunk, előtte kiolvasztjuk.
  2. A tápiókát egy nagyobb lábasba tesszük, kb fél órára dupla mennyiségű vízbe áztatjuk, ezalatt felszívja a nedvességet.
  3. Hozzáadjuk a 3 dl vizet és a csipet sót, elkezdjük főzni, ha elfőtte a vizet hozzáöntjük a  kókusztejet.
  4. Közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett, addig főzzük, míg a gyöngyök puhák, áttetszőek és puding állagúak lesznek. (kb 10-12 perc)
  5. Lehúzzuk a tűzről, langyosan hozzákeverjük a mézet/cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és kifacsart levét, eperpürét, 2-3 perc alatt összefőzzük. (ha nagyon sűrű lenne, higítsuk tejjel, tejszínnel)
  6. Poharakba töltjük, 1/2-1 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
  7. Tálalás előtt friss eperrel díszítjük.




2 megjegyzés:

  1. De szép üde tavaszi színe van! Finom, könnyed desszert lehet a friss eperrel. Én még nem ettem tápiókát, már hallottam róla, de nem ismertem. Most néztem meg az interneten...
    A tavaszt mi is várjuk már, talán nemsokára itt lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, kóstold meg egyszer, szerintem ízleni fog.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!