Ahogy a karácsonyi kiszúróformák között keresgéltem kezembe akadtak a tavaly vásárolt sütipecsétek, amit a múlt évben már nem volt idő kipróbálni. Gondoltam, hogy akkor legalább idén "felavatom" őket. Többféle mintám is van, de mivel a rénszarvasok abszolút kedvenceim, így most egy csordányi rénszarvas mintás kekszet sütöttem elsőnek. Sütipecsétes keksz esetén nagyon lényeges, hogy jó legyen a tészta, különben sütéskor eltűnik belőle a minta és hiába szorgoskodtunk azon, hogy mintás kekszet süssünk. Ez a tészta tökéletesen megtartja a mintát, de néhány szabályt ajánlatos betartani hozzá, amit lentebb leírtam. Finoman fűszeres, omlós ropogtatnivaló. Kár, hogy az illatot nem tudom közvetíteni, volt benne egy kis ünnepi misztikum és porhintésnyi varázslat, ahogy a karácsony illat belengte a házat.
Fahéjas, kardamomos sütipecsétes keksz
kb 30-35 db-hoz
Hozzávalók:
tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 12,5 dkg hideg vaj (!)
- 1 tojás
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt kardamom
- csipet só
Elkészítése:
- A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a csipet sót és a fűszereket.
- Belemorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajat, hozzáadjuk a tojást, összegyúrjuk.
- A tésztát golyóvá formázzuk, fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de még jobb, ha többet tud állni.
- A tésztát kettévágjuk, azt a felét, amelyikkel épp nem dolgozunk, visszatesszük a hűtőbe, hogy a vaj ne olvadjon meg.
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, sütipecséttel megpecsételjük, kiszaggatjuk. (a leeső részeket vagy újból összegyúrjuk és újra hűtjük vagy csak süssük ki minta nélkül)
- Előmelegített sütőben 180°C-on, sütőtől függően kb 8-12 percig sütjük. (gyakran nézzünk rá, nehogy megégjen vagy kiszáradjon, akkor jó, ha a szélei kicsit barnulni kezdenek)
- A kekszeket rácson hagyjuk kihűlni, fogyasztásig jól záródó fém dobozban tároljuk.
TIPPEK:
- A gyúródeszkát alaposan lisztezzük be, hogy ne ragadjon le a tészta.
- A sütipecsétet is lisztezzük be, de rázzuk le róla a felesleget.
- A tésztát egyenlő vastagságúra nyújtsuk, de ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megég.
- A pecsétet jól nyomjuk bele a tésztába, lisztezett formával szaggassuk ki.
- Csak a hideg tésztában marad meg élesen a minta.
Nagyon aranyos az egész csorda 🙂 🙂!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésNagyon boldog, békés karácsonyt és jó egészséget kívánok neked és kedves családodnak!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
Törlés