Az édes sütik mellett nálunk mindig kell legyen többféle sós is az ünnepi asztalon. Általában a jól bevált és kedvenc receptjeimhez nyúlok, de úgy látszik ez az év nálam az újítások időszaka. A receptet illetően GastroHobbit illeti a dicsőség, nála találtam Sajtos-Rögös túrós házi ropi néven. Mind az ízvilága, mind pedig a sok pirult szezámmag és aranybarnára sült sajt látványa rögtön rabul ejtett, meg is sütöttem belőle a próbaadagot. Mivel karácsonyra készülünk, gondoltam ünnepi köntösbe öltöztetem, így nálam nem rudak, hanem csillagok lettek belőle. Puha, omlós a tésztája, a szezámmag és a parmezán párosa pedig biztosan a mennyben köttetett, mert annyira finom. Köszönöm a receptet!
Túrós-parmezános csillagok
Hozzávalók:
tészta:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 25 dkg rögös túró
- 2 ek tejföl
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
kenéshez:
- 1 tojás
tetejére:
- 2-3 ek szezámmag
- 3 dkg reszelt parmezán
- nagyszemű só
Elkészítése:
- A lisztben elkeverjük a sót és a sütőport.
- Elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a túrót, tejfölt, szép sima tésztává gyúrjuk.
- Lisztezett felületen kb 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal és kevés sóval, csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk (vagy tetszőleges méretű rudakra vágjuk)
- A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
- Előmelegített 170°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (a sütési idő sütőfüggő!)
A sósakat mi is nagyon szeretjük, hát ha még sajt is van bennük, rajtuk, az még jobb! Nagyon szépek lettek a csillagjaid, igazi ünnepi dizájn 🙂.
VálaszTörlésA sósakat nem lehet megunni. Nálunk sokszor jobban is fogy, mint az édes.
Törlés