2024. október 21., hétfő

Őszi almás álom

 




















Amikor nehezen indulnak a reggelek, mert hideg és sötét van, akkor már biztosan tudom, hogy visszafordíthatatlanul megérkezett az ősz, vele együtt a konyhámba az ellenállhatatlan piték, a legillatosabb lepények, a fenséges rétesek és az ezerarcú kelttésztás édességek is. A gyümölcsös desszertek jól jönnek a délutáni gőzölgő kávé mellé, de bekuckózós estékre is érdemes elkészíteni őket. Ez a süti a nevéhez híven tényleg egy álom. A pihepuha foszlós tészta belül egy édeskés lágy krémsajtot rejt, melyet fahéjas almakockák koronáznak meg. Egy isteni desszert, mely szinte szétolvad az ember szájában. Nagyon eteti magát, langymelegebb a legfinomabb.       


Őszi almás álom

Hozzávalók:

tészta:
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 gr porélesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 6,5 dkg puha vaj 
  • csipet só
alma töltelék:
  • 2 közepes alma
  • 2 ek barnacukor
  • fahéj ízlés szerint
sűrítéshez:
  • 50 ml víz 
  • 1 tk kukoricakeményítő
sajtkrém:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
kenéshez:
  • 1 felvert tojássárgája
szórás:
  • 2 dkg puha vaj
  • 1 ek cukor
  • 6 dkg liszt
locsolás:
  • 1 ek porcukor
  • kevés tej

Elkészítése:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszthez hozzáadjuk a cukrokat, tojást, vajat és a csipet sót, megkelt kovászt, tésztát gyúrunk belőle.
  3. Letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk, apró kockákra vágjuk.
  5. Lábasba tesszük, meghintjük cukorral, fahéjjal, alacsony lángon puhára dinszteljük, levét elfőzzük.
  6. A keményítőt elkeverjük a vízzel, besűrítjük vele a párolt almát.  
  7. A megkelt tésztát 9 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk, sütőpapíros tepsire téve negyed órát kelesztjük.
  8. A mascarpónét összekeverjük a cukrokkal, habzsákba töltjük.
  9. A tésztagombócok közepébe megfelelő méretű, lisztbe mártott pohár vagy üveg aljával mélyebb mélyedést készítünk, hogy beleférjen majd a töltelék.
  10. Az aljába nyomjuk a mascarponét, ráhalmozzuk az almás tölteléket.
  11. A tészta oldalát megkenjük felvert tojás sárgájával.
  12. Az almára jócskán hintünk a szórásból, amihez kiskanállal összekeverjük a hozzávalókat (nem fog mind kelleni) 
  13. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük, míg a tészta szép aranybarna lesz.
  14. Sütőből kivéve meglocsoljuk a porcukorral elkevert tejjel. (ne legyen túl híg, de túl sűrű sem)
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!