Hűtőürítést tartottam a napokban, eközben a kezembe akadt egy szép darab császárhús. Mindjárt össze is állt a fejemben az ebéd ötlet: szaftos, ropogó sült császár habkönnyű burgonyapürével, puha párolt lilakáposztával. Ez nem egy fél napig készülő étel, mivel a húst nem egyben sütjük, hanem szeletekben, bár így is kell 2-3 óra, mire tálalni tudjuk. Kicsit időigényes ugyan, de sok dolog nincs vele, amíg a fólia alatt párolódik a hús, elkészíthetjük hozzá a köreteket. Vajpuhára kell párolni, hogy omlós, szaftos legyen, szinte elolvadjon az ember szájában. A bőre valamelyest ropogós lesz, de nem annyira, mint amikor egy nagyobb darabot egyben megsütünk. Egyszer majd azt a változatot is megmutatom, általában szilveszterkor szoktam habos-ropogós bőrű császárt sütni. Bármennyire is jó lenne, sajnos ez nem egy diétás fogás, de kétségtelenül sokak kedvence. Jó étvágyat hozzá, ha valaki esetleg az új évre elkészítené.
Fokhagymás rozmaringos sült császár
Hozzávalók:
- 1-1,2 kg sertés császár (csont nélküli)
- só (ízlés szerint)
- őrölt bors
pác:
- 1 egész fej zúzott fokhagyma
- 3-4 ek olaj
- 1-2 ág friss rozmaring apróra vágva
- 1/2 citrom leve
Elkészítése
- A pác hozzávalóit összekeverjük.
- A császárt megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk
- Másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk vagy eleve szeleteltet veszünk.
- A hús mindkét oldalát alaposan bekenjük a páccal, egy tepsibe egymás mellé rakjuk úgy, hogy ne fedjék egymást.
- Néhány órát a hűtőben állni hagyjuk.
- Kevés vizet aláöntve, fóliával lefedve, előmelegített 200°C-os sütőben puhulásig sütjük (kb 2,5-3 óra). Időnként meglocsolgatjuk a saját zsírjával.
- A sütés vége felé a húst egyszer megfordítjuk, mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
- Burgonyapürével vagy hagymás tört burgonyával, párolt lilakáposztával vagy házi savanyúságokkal kínáljuk.
Másnap hidegen is fogyaszthatjuk, friss kenyérrel, paradicsommal, paprikával, lila- vagy újhagymával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!