2024. december 12., csütörtök

Ázsiai stílusú shimeji gomba

 














Nézegettem már egy ideje a boltok polcain ezeket az apró gombákat. Ma is szembejött velem, gondoltam akkor ez egy jel, hogy végre megvegyem és készítsek belőle valamit. Egy ázsiai stílusú ételre esett a választásom. Mint általában az ázsiai ételek, ez is tele van ízekkel, aromákkal, illatokkal. Nem csalódtam benne, nagyon finom ízű gomba. Nem vagyok vega, de ez tipikusan az az étel, amit bármikor meg tudnék enni. Mivel úgyis hamarosan kezdődnek az ünnepi trakták, jól esett előtte egy húsmentes fogás nyers zöldségekkel. Gyors és könnyű az elkészítése, aki szereti a gombát ne hagyja ki!    

Ázsiai stílusú shimeji gomba                       
2 főre


Hozzávalók:
  • 2 cs (30 dkg) shimeji gomba
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 2-3 ek olívaolaj
szósz:
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 tk méz
  • 1 g zúzott fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk chilipehely (elmaradhat)
uborkasaláta:
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 g zúzott fokhagyma
  • 1 ek szezámmag
  • chilipehely (elmaradhat)
köret:
  • főtt rizs
  • lilakáposzta

Elkészítése:

  1. A gombát megmossuk, alsó tönkjét egyben levágjuk, szétszedegetjük.
  2. A hozzávalókból elkészítjük a szószt.
  3. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon elkezdjük pirítani, mikor már üvegesre dinsztelődött a fokhagymával is pirítjuk kicsit. 
  4. Serpenyőbe rakjuk a gombát, kavargatva kicsit pirítjuk, majd hozzáöntjük a szószt és egy kevés vizet, elfőzzük alóla a folyadékot.
  5. Közben elkészítjük az uborkasalátát: az uborkát vékonyan legyaluljuk, beletesszük egy lezárható üvegbe vagy műanyag pohárba, hozzáadjuk a szójaszószt, zúzott fokhagymát, szezámmagot, chilipelyhet. Lezárjuk és jól összerázzuk.
  6. Az elkészült gombát főtt rizzsel, uborkasalátával, vékonyra vágott nyers lilakáposztával tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!