Nagyon ritkán készítek tiramisut, mert bár egy nagyon előkelő olasz desszert, én nem nagyon ehetem a kávés édességeket. Ezt az izgalmas tavaszi-nyári változatot a TT-n találtam, Anna receptje, aki egy török-magyar feleség. Ez nem egy klasszikus recept, hanem egy citrusos-málnás ízű nyalánkság, nincs benne kakaópor sem, mégis nagyon ízletes és villantós desszert. Én csak fél adagot készítettem, így az ahhoz tartozó anyagmennyiséget írtam le a receptben. Még drága a málna, így a krém mirelitből készült, de a tetejére díszítésként friss gyümölcsöt tettem. A kávérajongóknak biztosan ízleni fog, érdemes egyszer kipróbálni.
Málnás-pisztáciakrémes tiramisu
22x22 cm-es üvegtálhoz
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejeskávé
- kb 25 db babapiskóta (Savoiardi)
- 30 dkg málna - lehet mirelit is (ebből kb 5 dkg a díszítéshez)
- citromlé ízlés szerint
- pisztáciakrém ízlés szerint (nálam kb 8 dkg)
díszítés:
- 5 dkg málna
- 1 citrom
- citromfű vagy mentalevelek
Elkészítése:
- A málnát a cukorral, vaníliás cukorral, néhány csepp citromlével és kevéske vízzel felfőzzük
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat habosra keverjük a cukrokkal, majd a mascarponéval sima, kissé habos krémmé keverjük.
- Hozzáadjuk a pisztáciakrémet is, azzal tovább keverjük.
- A felvert fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk.
- A lefőzött, langyosra hűlt tejeskávéba épp csak egy pillanatra belemártjuk a babapiskótákat, (vigyázzunk, hogy ne ázzanak szét!) egy sorban egy üvegtál aljára rakjuk
- Rákanalazzuk a málnaszószt, majd rákenjük a pisztáciakrém felét.
- Erre teszünk még egy sor tejeskávéba mártott piskótát, újból málnaszószt, végül a maradék krémmel befedjük. (lehet simán befedni vagy - úgy mint én - kis halmokat nyomni a krémből)
- Legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, állni hagyjuk.
- Közvetlen tálalás előtt díszítjük.
Csodás látványnak is de az íze is nagyon finom lehet!
VálaszTörlésÉva, tényleg finom volt. Jól illett a pisztáciához a málna savanykás íze. Lehet legközelebb a kávét kihagyom.
TörlésCsodás desszertet készítettél! Nálunk is nagyon ritkán van tiramisu, mert én nem szeretem a kávét, még az illatát sem 🤣. Egy kétszer csináltam ugyan, kevés kávé ízű likőrrel. De a tied nagyon finom lehet a friss málnával és a pisztácia krémmel.
VálaszTörlésNekem vérnyomás problémák miatt nem annyira jó a kávé. Az illatát szeretem, de édességekből ha lehet kihagyom. Összességében finom volt.
Törlés