A palacsintáról mindig az jut eszembe, hogy ez volt az első olyan étel, mely meghatározó gasztronómiai élményként sok-sok évvel később engem a "konyhaművészet" felé sodort. Mindössze 5 éves voltam, amikor vidéken a dédnagymamával az egyik délután palacsintát sütöttünk a sparhelt tetején egy olyan igazán régi, békebeli hosszú nyelű palacsintasütővel, ami ma már múzeumi darabnak számítana. Én a tésztát adagoltam a serpenyőbe, ő pedig megfordította, felügyelte, hogy szép pirosasra süljön mindkét oldala. A dédinek nagyon szép hangja volt, közben templomi énekeket, zsoltárokat énekelt, ilyen vidámságban készültek a palacsinták. Nagy volt a család, így elég sokáig eltartott, mire mindet kisütöttük. Mai napig is nagy palacsinta rajongó vagyok. Ha az ember váltogatja benne a töltelékeket, akkor nem lehet megunni és még ott vannak a sós változatok is. A tészta kisütése nem a megszokott módon történik, a forró serpenyőbe vékony tésztacsíkokat kell húzni, mely kisülve spagetti tésztára emlékeztet. Aztán meg lehet rakni minden földi jóval: gyümölccsel, lekvárral, gyümölcsszósszal, cukros dióval, de meglocsolhatjuk egy kis mézzel vagy juharsziruppal is. Turbózhatjuk még egy kis mandulapehellyel, olvasztott csokoládéval, vaníliafagylalttal. Kicsit munkásabb és időigényesebb, mint a hagyományos palacsinta, de gyerekeknek, felnőtteknek is szórakoztató az elkészítése. Frissen kisütve, még melegen tálaljuk!
Gyümölcsös palacsinta spagetti
palacsinta tészta:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 1 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
- 2 ek olaj
tetejére:
- friss gyümölcs (eper, málna, ribizli, szeder, áfonya, banán, kivi stb...)
- mandulapehely
- porcukor
- kevés olvasztott csokoládé
Elkészítése:
- A palacsinta tésztához összekeverjük a tejet, tojást, cukrokat és az olajat.
- Mikor már csomómentes, hozzáadagoljuk a sütőporral és a csipet sóval elkevert lisztet.
- Adagoló flakonba vagy habzsákba töltjük, olajjal vékonyan kikent forró serpenyőben a képen látható módon keskenyebb csíkokat nyomunk a tésztából.
- Kb fél percig sütjük, villával, csipesszel vagy spatulával összeszedjük a szálakat, megfordítjuk, néhány másodperc alatt a másik oldalát is megsütjük. (ne süssük túl, mert kiszárad!)
- A palacsinta spagettit tányérra rendezzük, gyümölcsöket teszünk rá, meghintjük mandulapehellyel, porcukorral, megcsorgatjuk olvasztott csokoládéval.
Ismét egy különlegesség, egy nagyszerű desszert! Még nem is láttam ilyet. Ezt is szívesen megkóstolnám, én is nagyon szeretem a palacsintát.
VálaszTörlésGyönyörűek a fotóid, mint mindig!
Szerencsére télen-nyáron el lehet készíteni, akár befőttel, lekvárral is. Pont ugyanolyan finom, mint a palacsinta csak egy kicsit ünnepibb változatban.
Törlés