2025. július 9., szerda

Gyümölcsös palacsinta spagetti

 














A palacsintáról mindig az jut eszembe, hogy ez volt az első olyan étel, mely meghatározó gasztronómiai  élményként sok-sok évvel később engem a "konyhaművészet" felé sodort. Mindössze 5 éves voltam, amikor vidéken a dédnagymamával az egyik délután palacsintát sütöttünk a sparhelt tetején egy olyan igazán régi, békebeli hosszú nyelű palacsintasütővel, ami ma már múzeumi darabnak számítana. Én a tésztát adagoltam a serpenyőbe, ő pedig megfordította, felügyelte, hogy szép pirosasra süljön mindkét oldala. A dédinek nagyon szép hangja volt, közben templomi énekeket, zsoltárokat énekelt, ilyen vidámságban készültek a palacsinták. Nagy volt a család, így elég sokáig eltartott, mire mindet kisütöttük. Mai napig is nagy palacsinta rajongó vagyok. Ha az ember váltogatja benne a töltelékeket, akkor nem lehet megunni és még ott vannak a sós változatok is. A tészta kisütése nem a megszokott módon történik, a forró serpenyőbe vékony tésztacsíkokat kell húzni, mely kisülve spagetti tésztára emlékeztet. Aztán meg lehet rakni minden földi jóval: gyümölccsel, lekvárral, gyümölcsszósszal, cukros dióval, de meglocsolhatjuk egy kis mézzel vagy juharsziruppal is. Turbózhatjuk még egy kis mandulapehellyel, olvasztott csokoládéval, vaníliafagylalttal. Kicsit munkásabb és időigényesebb, mint a hagyományos palacsinta, de gyerekeknek, felnőtteknek is szórakoztató az elkészítése. Frissen kisütve, még melegen tálaljuk!  

Gyümölcsös palacsinta spagetti

palacsinta tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só
  • 2 ek olaj

tetejére:

  • friss gyümölcs (eper, málna, ribizli, szeder, áfonya, banán, kivi stb...)
  • mandulapehely
  • porcukor
  • kevés olvasztott csokoládé

Elkészítése:

  1. A palacsinta tésztához összekeverjük a tejet, tojást, cukrokat és az olajat.
  2. Mikor már csomómentes, hozzáadagoljuk a sütőporral és a csipet sóval elkevert lisztet.
  3. Adagoló flakonba vagy habzsákba töltjük, olajjal vékonyan kikent forró serpenyőben a képen látható módon keskenyebb csíkokat nyomunk a tésztából.
  4. Kb fél percig sütjük, villával, csipesszel vagy spatulával összeszedjük a szálakat, megfordítjuk, néhány másodperc alatt a másik oldalát is megsütjük. (ne süssük túl, mert kiszárad!)
  5. A palacsinta spagettit tányérra rendezzük, gyümölcsöket teszünk rá, meghintjük mandulapehellyel, porcukorral, megcsorgatjuk olvasztott csokoládéval.                                                                                                                                                             

                         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!