"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván". (Paul Gauguin)


2010. október 16., szombat

Csömöri gombócleves





Az őszi időszak a tartalmas levesek időszaka is. Ez egy nagyon könnyű, de mégis laktató, zöldségekben bővelkedő, kicsit pikáns leves. A levesnek semmi köze nincs az azonos nevű községhez, első alkalommal Trippa asztalos mester Csömöry nevű asztalosának születésnapjára készítették a mindig újat kereső szakácsnék. Én most a krumpligombócot petrezselyemmel készítettem, de a pirított szalonnás változattal is nagyon finom.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

40 dkg pulykamell filé
2 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
1 vöröshagyma
20 dkg mirelit zöldbab

frissen őrölt bors
majoránna
1 babérlevél
2 ek liszt
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 citrom

krumpligombóc:

2 nagyobb burgonya
2 púpozott ek liszt
1 vöröshagyma
1 tojás
1 ek zsemlemorzsa
petrezselyem

Elkészítése:

1.  A pulykamellet kockákra vagy csíkokra vágjuk, a megtisztított zöldségeket vastagabb hasábokra aprítjuk. A  2 fej finomra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, majd a felét külön tesszük a krumpligombóchoz, a maradékra rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítjuk.
2.  Felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzátesszük a répákat, lassú tűzön főzzük.
3.  Közben elkészítjük a gombócokat: a krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, áttörjük hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a megfonnyasztott hagymát, tojást, zsemlemorzsát és az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.
4.  Amikor a leves már majdnem kész, a vége felé hozzátesszük a zöldbabot és az apró krumpligombócokat, megvárjuk míg a gombócok megfőnek a levesben, majd lisztes-tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük. A tűzről levéve néhány csepp citromlével savanyítjuk.




AZ OTTHON ÍZEI





4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, tartalmas leves lehet.

    VálaszTörlés
  2. Juj nagyon guszta
    Én is burgonyagombócosat készítettem :)csak más recept alapján

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Sok nehéz ételtől nem, de a gombóck készítésétől félek. Mennyire nehéz?

    VálaszTörlés
  4. GasztroRéka, egyáltalán semmi ördöngősség nincs a gombóc készítésében, mivel apró gombóckák nagyon hamar megfőnek, a tojás összetartja, nem esik szét

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails