2010. október 16., szombat

Csömöri gombócleves



Az őszi időszak a tartalmas levesek időszaka is. Ez egy nagyon könnyű, de mégis laktató, zöldségekben bővelkedő, kicsit pikáns leves. A levesnek semmi köze nincs az azonos nevű községhez, első alkalommal Trippa asztalos mester Csömöry nevű asztalosának születésnapjára készítették a mindig újat kereső szakácsnék. Én most a krumpligombócot petrezselyemmel készítettem, de a pirított szalonnás változattal is nagyon finom.

Elkészítési idő: 60 perc

Csömöri gombócleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykamell filé
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 20 dkg mirelit zöldbab
  • frissen őrölt bors
  • majoránna
  • 1 babérlevél
  • 2 ek liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 citrom

krumpligombóc:

  • 2 nagyobb burgonya
  • 2 púpozott ek liszt
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • petrezselyem

Elkészítése:

  1. A pulykamellet kockákra vagy csíkokra vágjuk, a megtisztított zöldségeket vastagabb hasábokra aprítjuk. A 2 fej finomra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, majd a felét külön tesszük a krumpligombóchoz, a maradékra rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítjuk.
  2. Felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzátesszük a répákat, lassú tűzön főzzük.
  3. Közben elkészítjük a gombócokat: a krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, áttörjük hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a megfonnyasztott hagymát, tojást, zsemlemorzsát és az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.
  4. Amikor a leves már majdnem kész, a vége felé hozzátesszük a zöldbabot és az apró krumpligombócokat, megvárjuk míg a gombócok megfőnek a levesben, majd lisztes-tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük. A tűzről levéve néhány csepp citromlével savanyítjuk.





4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, tartalmas leves lehet.

    VálaszTörlés
  2. Juj nagyon guszta
    Én is burgonyagombócosat készítettem :)csak más recept alapján

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Sok nehéz ételtől nem, de a gombóck készítésétől félek. Mennyire nehéz?

    VálaszTörlés
  4. GasztroRéka, egyáltalán semmi ördöngősség nincs a gombóc készítésében, mivel apró gombóckák nagyon hamar megfőnek, a tojás összetartja, nem esik szét

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails