2010. október 3., vasárnap

Tepsis túrós




A túró-gyümölcs párosítás mindig nyerő nálunk. A csülkös bableves után nem akartam túrós tésztát vagy palacsintát adni, de mindenképpen túrós finomságra gondoltam. Némi keresgélés után bukkantam rá erre a receptre, megtetszett, mert a mandarinos változat nem túl szokványos és még mutatós is. Kipróbáltam, megsütöttem, megettük.

Elkészítési idő: 60 perc

Tepsis túrós

Hozzávalók:

tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 15 dkg túró
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • 6 ek tej
  • 6 ek olaj
  • csipet só

töltelék:

  • 2 doboz mandarin konzerv
  • 4 tojás
  • 1 kg túró
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliáscukor
  • 1,2 dl olaj


  • zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • 1 cs színtelen tortazselé

Elkészítése:

  1. A tésztához a lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sütőport, hozzáadjuk a túrót, tojást, olajat, tejet, cukrot, sót, tésztává gyúrjuk.
  2. A töltelékhez lecsöpögtetjük a mandarint, a levét felfogjuk egy edényben. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a túróhoz adjuk, a massszát simára keverjük a cukorral, vaníliáscukorral és az olajjal, végül a tojások keményre vert habját is hozzáforgatjuk.
  3. Egy közepes tepsit zsiradékkal kikenünk és beletesszük a tésztát, egyenletesen rásimítjuk a túrós masszát, rárakjuk a lecsepegtetett mandarinokat.
  4. Előmelegített sütőben 160-180 C-on kb  35-40 perc alatt megsütjük, kihűtjük.
  5. A mandarin levét - ha nincs annyi - kiegészítjük víz hozzáadásával 2,5 dl-re, a tortazselét elkészítjük a csomagolás utasításai szerint, majd a kihűlt süteményre öntjük, hagyjuk megdermedni.






2 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket