2011. augusztus 9., kedd

Szilvás gombóc












Engedtem a csábításnak és a barackos gombóc után elkészült a szilvás változat is. A szilvaérés ideje alatt legalább egyszer kötelező elkészíteni, de akkor rögtön dupla adagot, hogy a fagyasztóba is jusson belőle. Téli estéken aztán olyan jó beleharapni a porcukortakaró alatt rejtőző, nap érlelte gyümölcsbe, visszaidézve a nyár ízeit és illatát. Mi mindkettőt egyformán szeretjük. 

A tésztája és az elkészítése ugyanaz, mint a barackosé, de itt a szilvát fahéjas barna cukorral töltöm meg.







7 megjegyzés:

  1. Ó, szilvás gombóc! Nyálcsorgató!!

    VálaszTörlés
  2. Elcsábultam, nagyon guszta. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Micsoda fotók! Rögtön megéhezik az ember a látványtól!

    VálaszTörlés
  4. Bár még otthon vár egy adag, de a képet nézve csorog a nyálam

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nagyon guszta, a fotó is gyönyörű.
    Elárulod nekem, hogy a lefagyasztott gombócokat hogy főzöd ki? Én is csináltam tavaly, de amikor most a vízben főzöm, és elkezd szétfőni a tésztája, gyorsan kiveszem. Pedig utána derül ki, hogy belül még hideg a szilva.

    VálaszTörlés
  6. Nóra, a jó szilvásgombóchoz megfelelő minőségű burgonyát kell használni. Magas keményítő tartalmú, lisztes, ún. szétfővő fajta a jó. Áruházakban a bezacskózott burgonyákból a "C" jelzésűt válaszd vagy piacokon a sárga héjút és belsejűt. Valószínűleg a liszt mennyisége is kevés lehetett a tésztádban, ezért főtt szét. Én mindig fagyott állapotban, ahogy kiveszem a mélyhűtőből, rögtön teszem a forró vízbe, mire a tésztája megfő, addigra a szilva is jó szokott lenni. Szilvából a jó érett, édes magvaválót tedd tölteléknek.
    Hallottam olyat is, van aki úgy teszi el a gombócot, hogy a szokásos módon megfőzi, beleforgatja a zsemlemorzsába, ha kihűlt így, konyhakész állapotban lefagyasztja. Ha enni akarja, kiveszi a fagyasztóból, hagyja kiengedni, mikróban kicsit átmelegíti. Én még ezt a módszert nem próbáltam, de sokak szerint működik.

    Remélem tudtam segíteni.
    Üdv: Nea,

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!